Spanplafonds
Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.
Lees meerVermijd je al een tijdje omhoog te kijken naar dat zwart gespikkelde plafond in de badkamer tijdens het afdrogen? Stoor je je al veel te lang aan dat vergeelde plafond in de gang? Kijk je in de woonkamer tegen een diepe scheur in het plafond aan? Zit je keukenplafond onder de vetspetters? Dan is het tijd voor een plafondrenovatie.
Pfff, moet dat nu echt?
Wat er allemaal bij het opknappen van het plafond komt kijken en hoe je deze bouwstress overleeft, lees je in deze blog.
“Nou, ja. Een likje verf en dan kan het plafond er weer tegenaan”. Herken je dat? Dat je jezelf wijsmaakt dat het toch nog niet nodig is om je plafond opnieuw te schilderen, maar dat je diep in je hart ook wel weet dat het helemáál niet meevalt? Want dat ogenschijnlijk eenvoudige klusje kost veel tijd en energie. Bovendien moet je er je hele huis voor op zijn kop zetten. Kijk je even mee bij het afvinken van onze checklist?
...en dan moet het schilderen nog beginnen!
Kan de verflaag of het behang op het plafond nog wel een nieuwe verflaag aan of brokkelen stukken stucwerk of behangpapier tijdens het schilderen af? Dan kun je net zo goed meteen stoppen, want dan moet alles er eerst af..
Kun je de oude verflaag afwassen? Ja? Veel plezier...
Heb je last van vlekken op het plafond? Tja, dan zit er niets anders op dan eerst een deklaag aan te brengen, anders blijf je de vlekken door de nieuwe verflaag heen zien. Twee keer over de aangetaste plekken schilderen is ook geen optie, want dan zie je dat de kleur op die stukken anders uitpakt. Ja, helaas ook bij wit!
Op de schilderstape kun je trouwens maar beter niet bezuinigen, niet qua hoeveelheid en ook niet op de prijs. Goedkoop is hier gegarandeerd duurkoop.
Als duidelijk is wat je moet doen, al het benodigde gereedschap klaarligt en de voorbereidingen op orde zijn, dan kun je van start gaan.
Vergeet niet voor je begint eerst nog even op de klok te kijken: heb je genoeg tijd om het hele oppervlak zonder onderbreking te schilderen? Je moet immers altijd 'nat in nat' schilderen, omdat je anders strepen en vlekken ziet op de plekken die eerder zijn opgedroogd.
Ben je er klaar voor? Breng dan eerst verf aan op de plafondrandjes met een kwast, want met de verfroller kun je die niet schilderen zonder vlekken op de muur te maken.
Dan met gelijkmatige en zo lang mogelijke bewegingen de verf in één keer aanbrengen. Uiteraard alles in dezelfde richting. Hopelijk heb je wel een lange steel aan je verfroller, anders heb je na de eerste ronde waarschijnlijk heel zware armen.
…tevreden? Ja? Dan zo snel mogelijk de schilderstape van de nog natte verf trekken. Is het niet goed? Ook in dat geval de tape weghalen en voor de volgende verfronde eerst weer nieuwe tape plakken. Anders trek je later de gedroogde verf mee.
Is de eerste verflaag droog? Dan komt de tweede ronde. Zorg dat je geen enkel stukje overslaat, want eenmaal opgedroogd zie je dat gelijk terug.
Genoeg geschilderd? Gefeliciteerd! Tape aftrekken, gereedschap schoonmaken, verfresten goed afsluiten en eventueel naar het chemisch afval brengen, folie opruimen, vaststellen dat er toch spetters op de kozijnen en wanden terecht gekomen zijn… dus nu toch ook maar de muren opnieuw schilderen. Help!
1. Stucwerk vernieuwen
Is je plafond echt niet meer te redden omdat de vlekken en scheuren te groot zijn? Dan kun je het stucwerk van het plafond hakken en alles opnieuw stuken. Dat is een mooie gelegenheid om de contactpunten van je lampen te heroverwegen.
Nu houdt het wel op met het gedoe-het-zelf, hier moet een ‘mannetje’ aan te pas komen. Hoeveel troep er bij het afhakken van het stucwerk ontstaat, hoeven we je zeker niet uit te leggen? En als de vakman of -vrouw (want ‘mannetjes‘ zijn tegenwoordig ook vaak vrouw) weer vertrokken is en de rommel is opgeruimd, kan het schilderwerk alsnog beginnen (zie hierboven).
Trouwens, let op als je huurder bent: vraag je huisbaas eerst om toestemming voor je aan de slag gaat.
2. Plafond ophangen
Als je handig bent en de hoogte van je plafond het aankan, kun je het oude plafond ook achter een verlaagd plafond verstoppen. Daarvoor heb je een bevestigingsconstructie nodig, meestal een houten raamwerk, die je op de gewenste hoogte aan het oude plafond schroeft. Aan dat raamwerk kun je panelen of gipsplaten monteren. Dat laatste is de mooiste en duurzaamste oplossing, maar ook daar zit veel nawerk aan: randen voegen, schroefgaten opvullen en glad maken, alles behangen of schilderen.
Maar let op: dat heeft allemaal geen zin als de oorzaak van de vlekken (bijvoorbeeld een lekkage bij de bovenburen) niet is opgelost.
Zeg eens eerlijk: werd je blij van bovenstaande tekst? Dank dat je het toch hebt volgehouden, want hier komt de oplossing: een Plameco spanplafond!
Een spanplafond is een innovatieve constructie die pal onder je bestaande plafond gemonteerd wordt. Eerst worden speciale, gepatenteerde klemprofielen aangebracht, waarin je nieuwe plafond wordt gespannen. Zo’n Plameco plafond is gemaakt van hoogwaardig kunststof. Door het slimme montagesysteem kunnen de Plameco plafonds meestal in één dag gemonteerd worden door onze vakmensen. Zónder dat je huis in een bouwput verandert en vuil wordt!
In de planningsfase bespreken we samen hoe hoog het plafond precies moet worden aangebracht. Het is ook mogelijk het extra te verlagen om de ruimte behaaglijker te maken en je energiekosten te verlagen. Als je al een laag plafond hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Het spanplafond kan slechts luttele centimeters onder je plafond worden gemonteerd, zodat je het verschil ook in lage ruimtes nauwelijks ziet. Aansluitingen, kabels en buizen verdwijnen zonder veel moeite achter je nieuwe plafond.
Natuurlijk bespreken we van tevoren ook samen de eventuele andere toevoegingen:
Maak een vrijblijvende afspraak bij een Plameco dealer in je buurt en laat je verrassen door onze Plameco vakmensen.
Geniet nu al van de voorpret op je gemakkelijk te onderhouden spanplafond dat vele decennia mooi blijft, zonder renovatie.