Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Hoe maak je een verlichtingsplan voor de woonkamer?

We vinden het altijd hartstikke leuk om onze woonkamer (opnieuw) in te richten. Leuke meubels uitzoeken, een mooie vloer, een leuke kleur op de muren en natuurlijk sfeervolle decoraties. Wat we echter vaak vergeten is de verlichting, terwijl juist het licht een inrichting helemaal af kan maken.

Voor de beste inrichting heeft u dus een verlichtingsplan nodig. Hierdoor ben je bewust bezig met de verlichting in de woonkamer en wordt het echt een onderdeel van het interieur. In deze blog vertellen we je graag wat een lichtplan precies inhoudt en hoe je er zelf één opstelt.

Wat is een verlichtingsplan?

Laten we bij het begin beginnen; wat is een verlichtingsplan eigenlijk? Met een verlichtingsplan - ook wel lichtplan of lichtontwerp genoemd - zorg je voor inzicht in de verlichting van de ruimte. Je bedenkt planmatig waar je licht wilt hebben en wat voor licht dit moet zijn. Zonder lichtplan kan een mooi interieur tegenvallen, maar met een goed uitgedacht lichtplan haalt je het meeste uit de woonkamer.  

De soorten verlichting

Voordat je aan slag kunt met je eigen lichtplan is het belangrijk dat je weet welke soorten licht er zijn. Dat niet alle lampen hetzelfde zijn weet je natuurlijk al, maar welke soorten zijn er? En nog belangrijker: welke functie vervullen ze?

BASISVERLICHTING

We beginnen met de basisverlichting. Zoals de naam al verraadt vormt deze verlichting de basis van jouw lichtplan. De functie van basisverlichting is namelijk om de ruimte volledig, egaal en met zo min mogelijk schaduwen te verlichten. De basisverlichting bestaat meestal uit direct licht afkomstig van spotjes of plafondlampen. Het kan echter ook bestaan uit indirect licht door middel van wandverlichting en staande lampen die hun licht op de muur en het plafond schijnen.

SFEERVERLICHTING

Naast basisverlichting heeft u waarschijnlijk ook sfeerverlichting in huis. Je wilt niet altijd dat de kamer volledig verlicht is. Als je een gezellige avond thuis wilt hebben met familie of vrienden is het fijn als het licht wat zachter is. Sfeerverlichting is in dat geval ideaal.

De lampen die gebruikt worden voor sfeerverlichting zorgen meestal voor indirect licht in de woonkamer, of kunnen dimbaar zijn. Sfeerverlichting is vaak ook een stuk meer decoratief dan andere soorten verlichting. We kijken hierbij niet alleen naar het licht, maar vinden het ook belangrijk dat de lamp zelf mooi is.

ACCENTVERLICHTING

Heb je kunst in huis hangen, of heb je mooie bouwkundige details in de woonkamer? Dan kun je die het beste accentueren met behulp van accentverlichting. Deze soort verlichting bestaat meestal uit kleine, richtbare spotjes. Door deze verlichting op de juiste manier toe te passen, kun he dat schilderij of de mooie stalen balk letterlijk in de spotlight zetten.

WERKVERLICHTING

Tenslotte kun je nog gebruik maken van werkverlichting. Dit is het licht wat je nodig hebt om goed te kunnen werken, in de breedste zin van het woord. Een tafellampje naast de bank om een boek te lezen, een bureaulamp, en de verlichting boven de tafel is allemaal werkverlichting. Heel simpel gezegd is werkverlichting dus het licht dat je aanzet als je iets wilt doen.

Een lichtplan maken

Nu je weet welke soorten verlichting je allemaal tot jouw beschikking hebt, is het tijd om een lichtplan te maken voor je eigen woonkamer. Over het algemeen is het maken van een lichtontwerp op te delen in de volgende vier stappen:

TEKEN EEN PLATTEGROND

Je begint met het tekenen van een plattegrond van de woonkamer. Dit hoeft niet op de millimeter nauwkeurig, zolang je maar op de juiste schaal werkt. Breng de omtrek van de ruimte en alle meubels die erin staan in kaart. Vergeet ook niet om de ramen, schilderijen en aansluitingspunten mee te nemen in de plattegrond. De elementen aan de muur spelen namelijk ook een belangrijke rol in het maken van een verlichtingsplan.

BEDENK WAT JE IN DE WOONKAMER DOET

Zodra je een accurate en volledige plattegrond van de woonkamer hebt getekend is het tijd voor de tweede stap. In deze stap ga je bedenken wat je allemaal in de kamer doet. Welke stoelen worden het meest gebruikt? Wordt er vooral aan de eettafel geleefd, of zit men vaker rond de televisie? Waar drink je de koffie en waar lees je graag een boek? Dit lijkt misschien eenvoudig, maar neem een paar dagen de tijd om het juiste beeld te krijgen. Markeer de plekken die je het meest gebruikt op de plattegrond.

KIES DE JUISTE SOORT VERLICHTING

Nu je op de plattegrond ziet welke delen van de ruimte het meest gebruikt worden, kun je beginnen met het plaatsen van de verlichting. Denk terug aan de vier soorten verlichting en bedenk waar je welke soort verlichting nodig hebt. Begin bij de basisverlichting en kijk vervolgens naar de sfeer-, accent- en werkverlichting.

Markeer elke soort verlichting met een andere kleur op de plattegrond. Teken vervolgens ruwweg het oppervlakte dat elke lamp verlicht, zo zie je snel of sommige plekken ‘dubbel’ verlicht zijn. Na deze stap weet je precies wat voor soort verlichting je nodig hebt en hoeveel lampen je moet aanschaffen.

ZOEK PASSENDE LAMPEN

De laatste stap is het uitzoeken van de juiste lampen. Wil je spotverlichting, staande lampen, hanglampen, of wil je lampen die puur decoratief zijn? Elke soort lamp geeft een ander soort licht. Sommige zorgen voor direct licht terwijl andere de woonkamer indirect verlichten. Bedenk ook dat sommige lampen meer plek innemen dan anderen.

Als je niet precies weet wat voor effect bepaalde lampen creëren kun je inspiratie opdoen op het internet of in woonmagazines. Daarnaast kun je natuurlijk ook langsgaan bij een lampenwinkel of woonboulevard, dan krijg je direct een idee van het effect en de uitstraling van een lamp. Als je alle lampen hebt gevonden zit er nog maar één ding op: inrichten!

Plafonds van Plameco

Veel mensen vergeten dat het plafond een grote rol speelt als het gaat om de verlichting van de woonkamer. Als het om plafonds en verlichting gaat ben je bij Plameco aan het juiste adres. Behalve dat Plameco een erkende maker van hoogwaardige plafonds is, zijn we ook gespecialiseerd op het gebied van plafondverlichting. Of het nu gaat om basisverlichting of sfeerlicht, de plafonds van Plameco geven je alle vrijheid.

Zo heb je bij Plameco de mogelijkheid voor een plafondprofiel met verlichting, keuze uit standaard maar ook speciale verlichting van merken zoals Brumberg en Swarovski, het combineren van een Plameco plafond met een eigen hanglamp, een mooie sterrenhemel maar ook simpele spots of LED-verlichting.

Ben je benieuwd wat een plafond van Plameco voor de verlichting in fr ruimte kan betekenen? Neem dan contact met ons op, dan nemen we graag vrijblijvend de mogelijkheden met kr door. Daarnaast kun je ook onze website bezoeken voor de nodige inspiratie!

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer