Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Warm of koud licht? De voor- en nadelen op een rij

Licht heeft een grote invloed op de sfeer in huis. Vooral de keuze tussen warm of koud licht kan een groot verschil maken. Wat is dan de beste keuze? Warm licht of koud licht? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij. Zo maak jij een goede keuze.

 

Warm licht 

Warm licht zorgt natuurlijk niet echt voor een hogere temperatuur in huis (dat zou een fijne besparing op de stookkosten zijn). Maar warm licht voelt wel warmer aan. Het geeft een rode, oranje, gele gloed af. Zoals een kaars. Dat heeft voor- en nadelen. 

 

De voordelen 

Warm licht is sfeervol. We zeiden het al: het is als een kaars. En wat maakt een ruimte nou gezelliger dan kaarslicht? Zelfs wanneer warm licht feller of lichter is dan kaarslicht zorgt het voor een knusse, rustgevende sfeer in huis. Perfect om bij tot rust te komen na een lange dag werken. 

 

 

Daarnaast is warm licht in de avond beter voor je biologische klok. Wanneer de zon onder gaat wil je waarschijnlijk nog wel een paar uur het licht aan hebben staan, zeker in de winter. Dan is warm licht de beste keuze. Het biedt een goede overgang van dag naar nacht. Je kan er zelfs beter van gaan slapen!

 

De nadelen

Dat relaxerende effect van warm licht is soms juist een nadeel. Bijvoorbeeld als je gefocust moet werken. Daarom zie in kantoren en fabrieken maar weinig warm licht. Zeker wanneer je achter een beeldscherm werkt, kan warm licht je minder productief maken. Het contrast tussen je beeldscherm en het omgevingslicht is dan namelijk groter dan bij koud licht. Dat zorgt al snel voor vermoeide ogen.  

 

Koud licht 

Koud licht heeft vanzelfsprekend het tegenovergestelde effect van warm licht. Koud licht heeft vaak dezelfde witte, blauwe kleur zoals daglicht. Soms is het zelfs feller dan daglicht. In sommige gevallen is dat ideaal, maar niet altijd. Ook koud licht heeft namelijk voor- en nadelen. 

 

De voordelen

Als je de nadelen van warm licht hebt gelezen, kan je je waarschijnlijk wel voorstellen wat het de voordelen van koud licht zijn. Het is perfect voor wanneer je je moet concentreren. Koud licht kan goed staan in een thuiskantoor, maar bijvoorbeeld ook in de badkamer. Het zorgt voor een frisse sfeer in de ruimte, waardoor je je focus minder snel verliest.  

 

 

Die frisse sfeer heeft ook voordelen buiten de werkomgeving. Van koud licht kan je energie krijgen. Je voelt je fris, blij, energiek. Net als bij echt daglicht. Koud licht in huis kan dan ook als een echte verademing komen op grijze, grauwe dagen. Zeker in de ochtend is koud licht fijn. Je bent meteen wakker en klaar voor de dag. 

 

De nadelen

Met koud licht kan je het helaas niet zo makkelijk sfeervol maken. Dat is wel een nadeel. Koud licht is fijn als je energie nodig hebt. Maar als je juist wilt ontspannen? Dan is koud licht niet ideaal. Als je tot diep in de avond in het koude licht blijft zitten, kan je biologische klok bovendien op hol slaan. Je kan er minder goed van gaan slapen, met alle stress en vermoeidheid die dat oplevert tot gevolg. 


Het beste van twee werelden 

Warm en koud licht hebben dus beide voor- en nadelen. Maar moet je wel kiezen? Niet altijd. Er is enorm veel mogelijk met plafondverlichting, en er zijn manieren waarmee je van het beste van twee werelden kan genieten. Denk bijvoorbeeld aan dimbaar koud licht. Dan geniet je overdag van fris daglicht en kan je het licht wat zachter zetten als de avond valt. 

 

Een nog beter optie is biodynamisch licht, of licht wat van warmte kan veranderen. Dan heb je op elk moment van de dag de perfecte lichttemperatuur in huis. Goed voor je biologische klok én voor de sfeer in huis.

Warm en koud licht in een Plameco spanplafond

Met een spanplafond van Plameco kan je genieten van zowel warm als koud licht. Samen met een expert van Plameco kan je een persoonlijk lichtplan samenstellen wat perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften. 

 

Benieuwd wat er in jouw huis mogelijk is? Vraag dan onze gratis brochure aan, of maak een afspraak voor online of telefonisch advies. Dan zorgen we er samen voor dat jij het perfecte licht in huis krijgt. 

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer