Verlichting in een kamer met een hoog plafond

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

5 tips om een ruimte met hoog plafond te verlichten

Een kamer met een hoog plafond op de juiste manier verlichten kan een lastige opgave zijn. Kiest u bijvoorbeeld voor een lamp aan een hoog plafond? Juist voor grondverlichting? Of een combinatie hiervan? En is dit dan wel genoeg om de hele kamer te verlichten? In deze blog geven wij u vijf tips waar u uw voordeel mee kan doen bij het inrichten van de verlichting van uw hoge ruimte en geven we ook de drie grootste valkuilen bij de inrichting van de verlichting.

5 tips voor de juiste verlichting in ruimte met hoog plafond

Een hoog plafond geeft stijl en karakter aan een huis. Toch kan verkeerd geplaatste verlichting roet in het eten gooien. Neem hieronder de vijf tips door die bijdragen aan de juiste inrichting van uw ruimte met hoog plafond.

1.Grote hanglampen met krachtig licht

Een kamer met een hoge afmeting leent zich vaak goed voor een grote hanglamp die alle aandacht naar zich toetrekt. Wat te denken van een kroonluchter of een mooie designlamp? Ook een grote doe-het-zelf lamp kan een ideale oplossing zijn voor een kamer met hoog plafond. Besluit u de ruimte te verlichten met één grote plafondlamp? Dan moet deze in staat zijn de hele ruimte te verlichten. Zeker in de avonduren moet de lamp zorgen dat u alles nog goed kunt zien.

Een kroonluchter met krachtig licht als stralend middelpunt van de kamer

2.Voldoende lampen

U kunt er ook voor kiezen om niet met één centrale, maar met meerdere lampen de kamer te verlichten. Denk hierbij aan spot- of railverlichting. De spots of rails kunt u dan over de hele oppervlakte van het plafond plaatsen, zodat u op elke plek voldoende licht heeft. Ook heeft u bij deze mogelijkheid de keuze om te variëren met lampen op originele plekken. Plaats bijvoorbeeld de spotjes niet in het plafond, maar hang de spotjes dichterbij de woonruimte. Het effect is dat de ruimte zijn hoogte behoudt, maar dat de spotjes veel meer in het oog springen.

3. Booglampen

Verlichting hoeft natuurlijk niet alleen van het plafond af te komen. Ook vloerlampen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde ruimtes in de kamer, als leeshoekjes en eettafels, meer verlicht worden. Booglampen zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Deze lamp schuift u gemakkelijk naast de tafel, waardoor de lichtbron precies boven de tafel terecht komt. Met een booglamp bent u flexibeler dan met een plafondlamp. U kunt bijvoorbeeld het interieur veranderen wanneer u wilt, zonder rekening te houden met de lampen die uit het plafond komen. De booglamp verschuift u simpel mee op de plek waar u deze wilt hebben.

4. Grote ramen

De plafondverlichting en grondverlichting worden overdag ondersteund door de verlichting vanaf buiten. Natuurlijk licht is daarnaast de meest zuivere verlichting die u kunt hebben. Om een ruimte met een hoog plafond optimaal te belichten, zijn grote ramen zeer aan te raden.

5.Verlichting met plafondverlaging

Het kan ook voorkomen dat de hoogte van het plafond u naar verloop van tijd tegen gaat staan. In een ruimte met een hoog plafond is het namelijk lastig om een intieme sfeer te creëren. Een subtiele plafondverlaging kan hier een goede oplossing voor zijn. U kunt er voor kiezen om het hele plafond te verlagen, maar ook een gedeelte hiervan. Het verlaagde plafond wordt simpelweg aan het huidige plafond vastgemaakt, waardoor ook de huidige verlichting makkelijk kan worden verlaagd.

Verlaag het plafond voor een gedeelte om zo het licht naar beneden te halen

Ook de akoestiek in de ruimte kan door een plafondverlaging verbeterd worden. Dit kan door de ruimte te benutten die ontstaat tussen het huidige en het verlaagde plafond. Het is naast de voordelen van de tussenruimte ook mogelijk om uw eigen hanglamp op elke gewenste plek aan de verlaging te monteren. Ook is het een optie om te kiezen voor een verlaagd lichtdoorlatend plafond, om zo het natuurlijke daglicht na te bootsen.

De meest gemaakte fouten bij het verlichten van een hoge ruimte

Fouten maken is menselijk, zeker als het gaat om het verlichten van een hoge ruimte. Hieronder bespreken we de meest gemaakte fouten, zodat u deze niet meer hoeft te maken.

  • De ruimte overbelichten. Veel mensen zijn geneigd om een hoge ruimte vol te plaatsen met verlichting, omdat ze bang zijn dat de ruimte te weinig licht heeft. Spotjes aan het plafond, grote muurlampen en dan ook nog een paar losse lampen op de vloer. Tel hierbij de verlichting van tafels en kastjes bij op en u bent bijna verplicht om binnen een zonnebril gaan dragen.
  • De verkeerde lichtkleur. U heeft alle lampen opgehangen en wat blijkt? De lichtkleur is niet zoals u had verwacht. Met LED-verlichting is er veel keuze in lichtkleur en als u hier niet bij stilstaat, kan het zomaar zijn dat u per ongeluk een kleur uitkiest die niet bij uw interieur past.
  • De verkeerde lichten dimbaar maken. Wist u dat een LED-lamp in sommige gevallen niet werkt met een normale lichtdimmer? Vraag dus altijd bij de verkoper na of de lamp die u wilt kopen geschikt voor de dimmer die u thuis heeft.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw plafond?

Een hoge ruimte kan dus op veel verschillende verlicht worden. Bent u benieuwd wat er mogelijk is in uw woning? Neem dan contact op voor meer tips, advies of de mogelijkheden!


Badkamer plafond

Woonkamer plafond

Keukenplafond

Spanplafond ideeen badkamer
 
Spanplafond in de woonkamer
 
Spanplafond inspiratie keuken
 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"