5 Tips voor inspiratie bij klein wonen

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

5 Tips voor inspiratie bij klein wonen

Een kleine woning heeft dan wel zijn beperkingen voor het aantal spullen dat u erin kwijt kunt, maar het hoeft zeker geen saaie ruimte te worden. Wellicht wilt u de huurwoning van uw studerende kind helpen inrichten, heeft u een appartement voor gasten of uw ouders, of gaat u zelf wat kleiner wonen. Met deze inspirerende tips voor klein wonen maakt u van een kleinere ruimte een prachtig en functioneel paleisje.

Tip 1: Plaats weinig maar multifunctionele meubels

Voor een kleine ruimte is het verleidelijk om alle meubels in het klein te kopen: een kleine bank, een kleine stoel, kleine kasten. Echter is het juist verstandiger om minder meubelstukken te plaatsen van gewone grootte terwijl ze ook nog multifunctioneel zijn.

Een goede bank met opbergruimte onder de zitting die ook nog gebruikt kan worden als extra bed. Een grote kast aan een wand waar alle boeken, de tv, glazen, borden en decoraties in kunnen, maar waar ook een tafelblad uitgeschoven kan worden. Met de juiste multifunctionele meubels doet uw kleine woning niet rommelig aan en maakt u optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Klein wonen

Tip 2: Richt de woning alleen in op het aantal bewoners

Bedenk, ook bij het kopen van multifunctionele meubels, goed na voor hoeveel personen u de woning aan het inrichten bent. Is een tafel met 4 stoelen echt nodig? Is een 3-zitsbank plus een fauteuil nuttig wanneer er maar 2 bewoners zijn? Richt een kleine woning niet in op eventuele gasten maar alleen op de mensen die daadwerkelijk gebruik maken van de ruimte.

In een woning maken de bewoners meestal gebruik van 3 belangrijke plekken: de bank, het bed en de werk-/eetplek. Zorg dat deze 3 belangrijkste plekken van goede kwaliteit zijn en de rest van de inrichting is bijzaak. Bij de meeste meubelzaken kunt u inspiratie opdoen voor meubels die geschikt zijn voor kleine woningen.

Kleine ruimtes inrichten

Tip 3: Maak gebruik van lichte kleuren voor de muren en het plafond

Voordat u alle spullen in de nieuwe woning gaat plaatsen, is het verstandig om de muren te voorzien van een fris likje verf. De hele woning knapt ervan op en ondanks het zware werk, ziet de ruimte er meteen beter uit.

Bij een kleine woning is het verstandig om de muren en het plafond van lichte kleuren te voorzien, het liefst wit of een andere zachte kleur. Is het plafond lelijk, is er bijvoorbeeld oude waterschade of zijn er nicotinevlekken? Overweeg dan door Plameco een spanplafond te laten plaatsen. Dit kan zelfs nadat de grote meubels al zijn geplaatst en het scheelt u een hoop rugpijn omdat het plafond nu niet geschilderd hoeft te worden. Daarnaast bieden Plameco spanplafonds tevens de optie om de ruimte optisch groter te doen laten lijken.

Klein wonen tips

Tip 4: Gebruik de hoogte van het plafond optimaal

Vooral in kleine woningen is het verstandig om volledig gebruik te maken van de beschikbare wandruimte. Met de juiste kasten, planken en andere opbergmogelijkheden kunt u, zelfs met een schuin dak, compleet de hoogte in, tot aan het plafond.

Bij het verhuizen van alle spullen kunt u al onderscheid maken tussen zaken die u vaak gebruikt en zaken die u minder vaak gebruikt. Zo kunt u borden, glazen en bijvoorbeeld bepaalde kleding op ooghoogte of lager opbergen, terwijl de meeste boeken, andere kleding, mappen voor administratie, schalen en wijnglazen ook wel iets lastiger te bereiken mogen zijn, omdat u ze niet vaak gebruikt. Daarbij kunt u perfect de hoogte in en hoeft u alleen een keukentrapje aan te schaffen.

Tip 5: Laat plafondverlichting installeren in plaats van losse lampen

Goede verlichting is een belangrijke factor voor de sfeer en functionaliteit in een woning, die soms over het hoofd wordt gezien. Zo is het in een kleine woning verstandig om over te gaan op plafondverlichting, zodat er geen tal van lampen onnodig ruimte opnemen.

Bij Plameco helpen wij u graag met inspiratie bij klein wonen. Met onze spanplafonds met geïntegreerde verlichting nemen wij u een hoop zorg uit handen. Een strak, net plafond (dat ook nog eens vocht- en schimmelwerend is) wordt in één dag geplaatst en is volledig aan uw wensen aan te passen.

Kleine woning inrichten

Wilt u weten wat wij voor uw kleine woning kunnen doen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"