Akoestiek in huis verbeteren

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Akoestiek in huis verbeteren

Een slechte akoestiek in huis kan zorgen voor klachten als vermoeidheid en concentratieverlies. Daarnaast kan door een slechte akoestiek de sfeer in een ruimte ongezellig aandoen en kunnen de mensen elkaar slechter verstaan. Maar een slechte akoestiek kan ook de oorzaak zijn van geluidsoverlast waar, naast uzelf, zelfs de buren last van kunnen hebben. En ruzie met de buren, dat wil natuurlijk niemand.

Uw thuis is bedoeld om te ontspannen en te genieten, maar hoe kan de akoestiek in de woning worden verbeterd en welke rol kan het plafond hierin spelen?

Luchtgeluid of contactgeluid?

Om te bepalen wat voor akoestische problemen er in uw huis zijn, is het belangrijk om te weten waar het geluid vandaan komt. Er zit namelijk een verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid.

Wat is luchtgeluid?

Zoals de naam al doet vernoeden, wordt luchtgeluid verspreid door de lucht. Daarbij kunt u denken aan harde muziek, pratende mensen of verkeer wat door de straat komt. In eerste instantie verplaatst het geluid zich via de lucht om vervolgens via de muur, vloeren of plafonds in huis te komen.

Wat is contactgeluid?

Contactgeluid wordt rechtstreeks verspreid via de muren, vloeren en plafonds. Dan hebben we het dus bijvoorbeeld over hakken op de laminaatvloer, een trillende wasmachine of mensen die de trap op- en aflopen.

Galm in huis verminderen

U kent het misschien wel: de holle klank en echo die u hoort als u in een lege woning staat. U knipt met uw vingers en hoort het geluid aan alle kanten weerkaatsen. Het geluid in de woning wordt in zo'n geval niet opgenomen door zogenaamde geluidsabsorberende materialen en meubels, maar kaatst tegen kale oppervlakten in de woning aan. Deze galm in uw huis is een akoestisch probleem, veroorzaakt door contactgeluid. 

Nadat het geluid kaatst tegen de harde oppervlakken van wanden, vloeren, meubels en het plafond, komt het geluid weer terug uw oren in. Deze weerkaatsing van het geluid is wat een hinderlijke galm veroorzaakt. De luisteraar hoort het geluid van alle kanten terugkomen, in plaats van alleen waar het geluid oorspronkelijk vandaan komt. Dit kan ook gebeuren in (grotere) ruimten die minimaal gestoffeerd en gemeubileerd zijn. Vervelend, helemaal als u juist de voorkeur heeft voor een minimalistische inrichting met strak meubilair.

Galm in huis door slechte akoestiek

Akoestiek in uw woning verbeteren

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om de akoestiek in uw huis te verbeteren. Zelfs zonder al te veel moeite en geld uit te geven!

Geluidsabsorberende aankleding en meubilair

De aankleding van de woonkamer kan de akoestiek verbeteren, wanneer geluidsabsorberende materialen worden gebruikt. Bij geluidsabsorberende materialen moet u denken aan vloerbedekking, tapijten, kleden, gestoffeerde meubelen, (zwaardere) gordijnen en kasten. Deze nemen het geluid op en verminderen het weerkaatsen ervan.

Vooral glaswerk kaatst veel geluid terug. Heeft u grote glaswanden of glazen deuren? Kies dan vooral voor geluidsabsorberende gordijnen. Dit zal de galm in uw woning drastisch verminderen.

Akoestische wandoplossingen

Door strakke harde oppervlakten op muren en deuren, kan het geluid hard door de woning terugkaatsen. Wanneer het een grote open ruimte betreft, zal dit alleen maar erger zijn. Een mogelijke oplossing om de ruimte kleiner te maken, is door het gebruik van wandpanelen. Ook kunt u er voor kiezen om akoestische fotolijsten of schilderijen aan de muren op te hangen, zodat het geluid niet verder kaatst.

Akoestiek verbeteren door geluidsisolatie

Is er toch nog een hinderlijke galm, of wilt u de indeling en aankleding van de ruimte niet aanpassen, dan kan worden nagedacht over geluidsisolatie van de woning.

Betonnen vloer of houten vloer?

Het is goed om te kijken van wat voor materiaal de verdiepingsvloer is gemaakt. Een betonnen vloer heeft van zichzelf al een goede isolatiewaarde door de flinke massa. Een houten vloer kunt u ook nog isoleren met geluidsabsorberende platen, maar die hebben het nadeel dat de vloer hoger komt te liggen én de platen zijn behoorlijk zwaar. 

Geluidsisolatie bij luchtgeluid

Een relatief eenvoudige manier om luchtgeluid te voorkomen is om cellulosevlokken te spuiten tussen het plafond en de verdiepingsvloer. De holle ruimte wordt dan volledig gevuld met deze vlokken, waardoor de klankkast verdwijnt en geluid zich minder makkelijk kan verspreiden. Steenwol kunt u hier ook voor gebruiken. Daarvoor moet vaak wel het plafond of de verdiepingsvloer opengemaakt worden, aangezien dit in platen wordt aangebracht.

Bijkomend voordeel van cellulose is dat het ook nog een thermische functie heeft. Warmte wordt beter vastgehouden, waardoor u ook nog energie gaat besparen. Een win-win situatie dus!

Geluidsisolatie bij contactgeluid

Een andere manier van geluidsisolatie bij contactgeluid, is om een verlaagd plafond te plaatsen. Uw plafond moet akoestisch ontkoppeld zijn van de verdiepingsvloer, zoals we dat noemen. Door het plafond te verlagen, dempers te plaatsen en isolatiemateriaal toe te voegen wordt contactgeluid geminimaliseerd.

Eigenlijk is dit nog de meest efficiënte manier om uw plafond te isoleren, aangezien tegelijkertijd ook luchtgeluid wordt gereduceerd. Dit doen we ook met onze Plameco plafonds. Deze worden over uw huidige plafond geplaatst en het materiaal zorgt voor een natuurlijke isolatie.

De geluidsdempende effecten van het akoestische spanplafond

Het akoestische spanplafond van Plameco dempt het geluid. Hierdoor wordt de galm in huis sterk verminderd. Het plafond weerkaatst het geluid niet langer, maar neemt het op. Gevolg is een ontspannen ruimte, doordat geluid geen overbelastende galm meer heeft. Het

Plameco plafond wordt onder het originele plafond gespannen. Deze aanpassing wordt al in één dag gedaan, zonder dat hiervoor gesloopt of andere intensieve voorbereidende werkzaamheden gedaan hoeven te worden.

Dat het aanpassen van het plafond zo’n goede aanpassing kan zijn om de akoestiek te verbeteren, lag misschien niet heel erg voor de hand. In plaats van een betonnen, hard plafond, heeft u dan een plafond van een hoogwaardige elastische kunststof, dat strak onder het huidige plafond wordt gespannen. Maar naast dat het praktisch is, ziet een Plameco spanplafond er ook nog eens prachtig uit, gaat jaren mee en is zeer onderhoudsvriendelijk.

Doordat de plafonds van Plameco geheel naar wens zijn aan te passen, passen ze perfect bij elke stijl. Dus ook wanneer de woning modern of minimalistisch is ingericht, draagt het spanplafond van Plameco op passende wijze bij aan een verbetering van de akoestiek.

En… een heerlijke rust in huis!

Akoestisch plafond tegen galm in huis

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een Plameco spanplafond, om de akoestiek in uw huis te verbeteren? Neem gerust contact met ons op!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"