Hoe isoleer je een houten plafond?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Hoe isoleer je een houten plafond?

U heeft een prachtig houten plafond maar door overlast van de bovenburen kunt u er niet van genieten. Behalve geluidsoverlast kan het ook zijn dat u veel warmte verliest via het plafond. Warme lucht stijgt op waardoor het uit uw woning verdwijnt.

In beide gevallen is het verstandig om de mogelijkheden voor plafondisolatie te bekijken. In deze blog vertellen we u hoe een houten plafond het beste geïsoleerd kan worden.

Plafondisolatie bij geluidsoverlast

In geval van geluidsoverlast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten geluid: contactgeluid en luchtgeluid.

Contactgeluid

Contactgeluid is het geluid dat u hoort wanneer iemand direct contact maakt met de vloer. Denk bijvoorbeeld aan rennende kinderen, de hoge hakken van uw bovenbuurvrouw of de wasmachine in de badkamer.

Luchtgeluid

Luchtgeluid is geluid dat zijn weg vindt via de lucht naar de muren of het plafond. Dit is bijvoorbeeld het geval bij harde muziek, de televisie of pratende mensen.

Mogelijkheden isolatie

Indien de bovenliggende vloer van beton is, heeft isolatie van uw houten plafond niet zo veel zin. Een betonnen vloer vangt namelijk al redelijk wat geluid op. Een vriendelijk gesprek met de bovenbuurvrouw is in dat geval effectiever. Is er echter sprake van een houten vloer op balklagen? Dan zijn er meer mogelijkheden.

Een verlaagd plafond

In dat geval kunt u een verlaagd plafond aanbrengen. Dit verlaagde plafond met trildempers zal een akoestische scheiding vormen waarbij de trildempers en het isolatiemateriaal het geluid opvangen.

Deze speciale constructie dient ook randisolatie te bevatten zodat het geluid niet alsnog via de muren uw kamer inkomt. Zo helpt het verlaagde plafond zowel tegen contact- als luchtgeluid.

Cellulosevlokken spuiten

In het geval van woningscheidende vloeren met een spouw is er nog een mogelijkheid. In dat geval kunnen er in de vloer cellulosevlokken worden gespoten. Hoe minder lucht er in de holle ruimtes zit, hoe minder geluid er overgedragen wordt naar uw plafond.

Houten plafond behouden

Wilt u liever uw houten plafond behouden in plaats van een verlaagd plafond installeren? Of is er geen ruimte in de tussengelegen vloer voor isolerende vlokken? Dan zult u bij de bovengelegen verdieping moeten kijken en in gesprek gaan met uw buren.

Indien op de bovengelegen verdieping sprake is van een houten vloer op balklagen, kunt u ook onder deze vloer cellulosevlokken laten spuiten. Het is hierbij niet nodig om de hele vloer open te breken.

Plafondisolatie bij warmteverlies

Als de ruimte boven uw houten plafond niet of slecht geïsoleerd is, bijvoorbeeld in het geval van een zolder of plat dak, kunt u overwegen om het plafond te isoleren tegen warmteverlies. Dit is ook positief voor het energielabel van uw woning.

Bij deze ‘thermische isolatie’, kunt u in principe dezelfde methode aanhouden als bij geluidsisolatie. Een geïsoleerd plafond zal overigens zowel helpen tegen warmteverlies als tegen geluidsoverlast. U slaat dus twee vliegen in één klap.

Een Plameco spanplafond als oplossing

Wilt u het houten plafond isoleren door middel van een verlaagd plafond, dan is een Plameco spanplafond zeer geschikt. Deze mooie, strakke afwerking is in 150 verschillende kleuren beschikbaar. Daarnaast kan er op uw verzoek isolatiemateriaal in aangebracht worden.

Wilt u graag een beter geïsoleerd plafond dat past bij de stijl van uw woning? Onze adviseurs komen graag eens bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. Neem gerust contact met ons op en wij komen graag vrijblijvend bij u langs!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"