Een verlichtingsplan voor de woonkamer

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Hoe maak je een verlichtingsplan voor de woonkamer?

We vinden het altijd hartstikke leuk om onze woonkamer (opnieuw) in te richten. Leuke meubels uitzoeken, een mooie vloer, een leuke kleur op de muren en natuurlijk sfeervolle decoraties. Wat we echter vaak vergeten is de verlichting, terwijl juist het licht een inrichting helemaal af kan maken.

Voor de beste inrichting heeft u dus een verlichtingsplan nodig. Hierdoor bent u bewust bezig met de verlichting in uw woonkamer en wordt het echt een onderdeel van uw interieur. In deze blog vertellen we u graag wat een lichtplan precies inhoudt en hoe u er zelf een opstelt.

Wat is een verlichtingsplan?

Laten we bij het begin beginnen; wat is een verlichtingsplan eigenlijk? Met een verlichtingsplan - ook wel lichtplan of lichtontwerp genoemd - zorgt u voor inzicht in de verlichting van uw ruimte. U bedenkt planmatig waar u licht wilt hebben en wat voor licht dit moet zijn. Zonder lichtplan kan een mooi interieur tegenvallen, maar met een goed uitgedacht lichtplan haalt u het meeste uit uw woonkamer.  

De soorten verlichting

Voordat u aan slag kunt met uw eigen lichtplan is het belangrijk dat u weet welke soorten licht er zijn. Dat niet alle lampen hetzelfde zijn weet u natuurlijk al, maar welke soorten zijn er? En nog belangrijker: welke functie vervullen ze?

Basisverlichting

We beginnen met de basisverlichting. Zoals de naam al verraad vormt deze verlichting de basis van uw lichtplan. De functie van basisverlichting is namelijk om de ruimte volledig, egaal en met zo min mogelijk schaduwen te verlichten. De basisverlichting bestaat meestal uit direct licht afkomstig van spotjes of plafondlampen. Het kan echter ook bestaan uit indirect licht door middel van wandverlichting en staande lampen die hun licht op de muur en het plafond schijnen.

Sfeerverlichting

Naast basisverlichting heeft u waarschijnlijk ook sfeerverlichting in huis. U wilt niet altijd dat de kamer volledig verlicht is. Als u een gezellige avond thuis wilt hebben met familie of vrienden is het fijn als het licht wat zachter is. Sfeerverlichting is in dat geval ideaal.

De lampen die gebruikt worden voor sfeerverlichting zorgen meestal voor indirect licht in de woonkamer, of kunnen dimbaar zijn. Sfeerverlichting is vaak ook een stuk meer decoratief dan de andere soorten verlichting. We kijken hierbij niet alleen naar het licht, maar vinden het ook belangrijk dat de lamp zelf mooi is.

Accentverlichting

Heeft u kunst in huis hangen, of heeft u mooie bouwkundige details in uw woonkamer? Dan kunt u die het beste accentueren met behulp van accentverlichting. Deze soort verlichting bestaat meestal uit kleine, richtbare spotjes. Door deze verlichting op de juiste manier toe te passen, kunt u dat schilderij of de mooie stalen balk letterlijk in de spotlight zetten.

Werkverlichting

Tenslotte kunt u nog gebruik maken van werkverlichting. Dit is het licht wat u nodig hebt om goed te kunnen werken, in de breedste zin van het woord. Een tafellampje naast de bank om uw boek te lezen, een bureaulamp, en de verlichting boven de tafel is allemaal werkverlichting. Heel simpel gezegd is werkverlichting dus het licht dat u aanzet als u iets wilt doen.

 

Een lichtplan maken

Nu u weet welke soorten verlichting u allemaal tot uw beschikking heeft, is het tijd om een lichtplan te maken voor uw eigen woonkamer. Over het algemeen is het maken van een lichtontwerp op te delen in de volgende vier stappen:

Teken een plattegrond

U begint met het tekenen van een plattegrond van uw woonkamer. Dit hoeft niet op de millimeter nauwkeurig, zolang u maar op de juiste schaal werkt. Breng de omtrek van uw ruimte en alle meubels die erin staan in kaart. Vergeet ook niet om de ramen, schilderijen en aansluitingspunten mee te nemen in uw plattegrond. De elementen aan uw muur spelen namelijk ook een belangrijke rol in het maken van een verlichtingsplan.

Bedenk wat u in uw woonkamer doet

Zodra u een accurate en volledige plattegrond van uw woonkamer heeft getekend is het tijd voor de tweede stap. In deze stap gaat u bedenken wat u allemaal in uw kamer doet. Welke stoelen worden het meest gebruikt? Wordt er vooral aan de eettafel geleefd, of zit men vaker rond de televisie? Waarin drinkt u de koffie en waarin leest u graag een boek? Dit lijkt misschien eenvoudig, maar neem een paar dagen de tijd om het juiste beeld te krijgen. Markeer de plekken die u het meest gebruikt op de plattegrond.

 

Kies de juiste soort verlichting

Nu u op uw plattegrond ziet welke delen van de ruimte het meest gebruikt worden, kunt u beginnen met het plaatsen van de verlichting. Denk terug aan de vier soorten verlichting en bedenk waar u welke soort verlichting nodig heeft. Begin bij de basisverlichting en kijk vervolgens naar de sfeer-, accent- en werkverlichting.

Markeer elke soort verlichting met een andere kleur op uw plattegrond. Teken vervolgens ruwweg het oppervlakte dat elke lamp verlicht, zo ziet u snel of sommige plekken ‘dubbel’ verlicht zijn. Na deze stap weet u precies wat voor soort verlichting u nodig heeft en hoeveel lampen u moet aanschaffen.

Zoek passende lampen

De laatste stap is het uitzoeken van de juiste lampen. Wilt u spotverlichting, staande lampen, hanglampen, of wilt u lampen die puur decoratief zijn? Elke soort lamp geeft een ander soort licht. Sommige zorgen voor direct licht terwijl andere uw woonkamer indirect verlichten. Bedenk ook dat sommige lampen meer plek innemen dan anderen.

Als u niet precies weet wat voor effect bepaalde lampen creëren kunt u inspiratie opdoen op het internet of in woonmagazines. Daarnaast kunt u natuurlijk ook langsgaan bij een lampenwinkel of woonboulevard, dan krijgt u direct een idee van het effect en de uitstraling van een lamp. Als u alle lampen heeft gevonden zit er nog maar één ding op: inrichten!

Plafonds van Plameco

Veel mensen vergeten dat het plafond een grote rol speelt als het gaat om de verlichting van de woonkamer. Als het om plafonds en verlichting gaat bent u bij Plameco aan het juiste adres. Behalve dat Plameco een erkende maker van hoogwaardige plafonds is, zijn we ook gespecialiseerd op het gebied van plafondverlichting. Of het nu gaat om basisverlichting of sfeerlicht, de plafonds van Plameco geven u alle vrijheid.

Zo heeft u bij Plameco de mogelijkheid voor een plafondprofiel met verlichting, keuze uit standaard maar ook speciale verlichting van merken zoals Brumberg en Swarovski, het combineren van een Plameco plafond met een eigen hanglamp, een mooie sterrenhemel maar ook simpele spots of LED-verlichting.

Bent u benieuwd wat een plafond van Plameco voor de verlichting in uw ruimte kan betekenen? Neem dan contact met ons op, dan nemen we graag vrijblijvend de mogelijkheden met u door. Daarnaast kunt u ook onze website bezoeken voor de nodige inspiratie!


Badkamer plafond

Woonkamer plafond

Keukenplafond

Spanplafond ideeen badkamer
 
Spanplafond in de woonkamer
 
Spanplafond inspiratie keuken
 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"