Huis met een laag plafond inrichten: 8 tips voor het interieur

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Huis met een laag plafond inrichten: 8 tips voor het interieur

Hoge plafonds zijn op het moment een trend, maar er zijn nog genoeg huizen met een laag plafond. Daar is uiteraard helemaal niets mis mee, zowel hoge als lage plafonds hebben namelijk voor- en nadelen. Een ruimte met een laag plafond voelt echter al snel klein en druk aan.

Gelukkig kunt u dit gevoel met behulp van de juiste inrichting tegengaan of zelfs ombuigen tot iets positiefs. In deze blog geven we u enkele tips voor uw interieurinrichting. Zo haalt u het meeste uit uw ruimtes met een laag plafond.

Lage plafonds

De hoogte van uw plafond hangt af van de periode waarin uw huis is gebouwd. Dit is niet bindend, maar er zijn door de jaren heen wel verschillende trends geweest als het gaat om plafondhoogte. In de jaren ‘80 en ‘90 waren de plafonds over het algemeen een stuk lager dan dat we nu gewend zijn. Een plafondhoogte van 2,40 meter was niet zeldzaam in die tijd.

In de jaren ‘60 en ‘70 waren de plafonds daarentegen weer een stukje hoger. In die tijd kregen de meeste nieuwbouwhuizen een plafond van zo’n 2,60 of 2,70 meter. Als we nog verder terug in de tijd gaan zien we dat de meeste plafonds weer een stuk lager waren, de trend is dus altijd in beweging.

Sinds 2003 is er in Nederland een minimale plafondhoogte van 2,60 meter waar bouwvereniging zich aan moeten houden. Ook krijgt u bij de bouw van een huis steeds vaker de optie om een verhoogd plafond van 2,80 of zelfs 3 meter te nemen.

Niet iedereen kan of wil echter in een nieuwbouwhuis wonen. Er bestaat dus een kans dat u in een huis woont met een relatief laag plafond. Gelukkig is daar wat aan te doen.

Een laag plafond hoger laten lijken

Lage plafonds kunnen hun charme hebben, maar vaak is het toch fijner als uw woning wat groter of ruimtelijker voelt. Dat kan gelukkig. Door slim om te gaan met uw interieurinrichting kunt u de kamer groter en hoger laten lijken. Wij geven u 8 tips voor het optisch verhogen van uw plafond:

Werk met verticale elementen

De eerste tip om een kamer hoger te laten lijken is door verticale elementen te gebruiken. Dit kunt u op heel veel manieren doen en biedt veel ruimte voor creativiteit. Denk bijvoorbeeld aan een staande lamp of een langwerpig schilderij aan de muur. U kunt het ook kleiner aanpakken, bijvoorbeeld door lange kaarsen op tafel te zetten. Als u door uw hele interieur verticale elementen gebruikt geeft dit onbewust de indruk dat uw plafond hoger is.

Maak gebruik van verticale strepen op de muur

In het verlengde van de eerste tip kunt u ook verticale elementen op uw muren plaatsen. Oftewel: maak gebruik van verticale strepen. Dit werkt hetzelfde als bij kleding, horizontale strepen doen je breder lijken en verticale strepen laten je langer lijken.

Er zijn verschillende manieren waarop u strepen op uw muur kunt plaatsen. U kunt kiezen voor een gestreept behang of houten planken aan uw muur bevestigen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de strepen zelf te verven.

Houd de inrichting simpel

Ruimtes met een laag plafond kunnen vaak zorgen voor een rommelig of druk gevoel. Houd de inrichting daarom simpel. Dit kunt u doen door slechts één interieurstijl aan te houden, en een beperkt kleurenpalet te gebruiken. Ook door de vloer, muur en het plafond goed op elkaar af te stemmen houdt u de ruimte simpel en overzichtelijk. Voor een optimaal effect kiest u voor een plafond wat lichter is dan uw muren en vloer.

Zet de kamer niet te vol

Als u het simpel wilt houden kunt u de kamer het beste niet te vol zetten. Ga dus voor een wat meer minimalistische inrichting en vermijd overbodige meubels. Zorg er ook voor dat u voor al uw spullen een opbergplek hebt, door bijvoorbeeld te kiezen voor een kast met deurtjes die dicht kunnen. Hierdoor lijkt uw ruimte al snel stukken leger en daarmee ruimtelijker.

Kies voor lage meubels

Onze eerste tip was om met verticale elementen te werken, dit geldt echter niet voor alles. Op de kasten na kunt u namelijk beter kiezen voor lage meubels. Een lage bank, lage salontafel en laag tv-meubel laten het plafond in uw woonkamer namelijk weer hoger lijken. In een slaapkamer kunt u bijvoorbeeld kiezen voor lage nachtkastjes en een bed zonder frame. Kies dus voor lage meubels, en (hoge) verticale decoraties.

Gebruik spotverlichting

Ook met uw verlichting kunt u uw plafond optisch verhogen. Verlichting is sowieso een effectief middel als het gaat om het vergroten van een ruimte. Zo kunt u een ruimte groter laten lijken door verschillende delen van de ruimte te belichten met beweegbare spotjes. Ook door het midden van de kamer goed te belichten krijgt de ruimte een groter gevoel.

Als u het plafond hoger wilt laten lijken kunt u er ook voor kiezen om uw plafond van onderaf te verlichten. Dit kan heel goed met spotjes op de muur die u naar boven richt, maar bijvoorbeeld ook met een staande lamp en een omgekeerde lampenkap.

Hang schilderijen en planken op de juiste hoogte

We zeiden dat u de ruimte het beste zo simpel mogelijk kunt houden, maar dat betekent niet dat u deze niet mag decoreren. U moet hier echter wel slim mee omgaan, vooral met decoratie die aan de muur hangt kunt u uw plafond hoger laten lijken. Door schilderijen en boekenplanken hoger dan normaal aan de muur te hangen, lijkt ook uw plafond hoger te hangen. Als u dit combineert met lage meubels wordt dit effect alleen maar versterkt.

Naast schilderijen en boekenplanken kunt u ook de gordijnen hoger hangen. Op het formaat van uw ramen heeft u meestal weinig invloed, maar door de gordijnen een stukje boven de ramen te hangen lijken uw ramen en uw plafond ook hoger te worden.

Deel de muur door tweeën

De laatste tip waarmee u een plafond optisch kunt verhogen is door uw muur in tweeën te delen. Dit klinkt misschien vreemd, maar kan voor mooie effecten zorgen. Er zijn verschillende manieren om uw muur op te delen. Zo kunt u gebruik maken van houten lambrisering, of kunt u de muur in twee verschillende kleuren verven.

Meestal vindt zo’n tweedeling plaats op een derde van de muur vanaf de grond gemeten. Als u uw plafond nog wat extra hoogte wilt geven doet u er goed aan om deze tweedeling een paar centimeter hoger te maken. Hierdoor geeft u uw ogen de illusie dat het een derde punt hoger ligt en dus dat de hele muur hoger is.

Plafonds van Plameco

Plameco is een erkende maker van hoogwaardige plafonds. Of u nu een hoog of laag plafond heeft, bij Plameco kunt u terecht voor de mooiste plafonds en professioneel advies. Onze adviseurs kunnen u ook helpen met het optisch verhogen van uw plafond, bijvoorbeeld door de juiste verlichting of kleur aan te bieden.

Bent u benieuwd wat een plafond van Plameco voor uw ruimte kunt betekenen? Neem dan contact met ons op, dan nemen we graag vrijblijvend de mogelijkheden met u door. Bekijk ook onze website voor de nodige inspiratie!


Badkamer plafond

Woonkamer plafond

Keukenplafond

Spanplafond ideeen badkamer
 
Spanplafond in de woonkamer
 
Spanplafond inspiratie keuken
 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"