Gids voor plafondverlichting: Beste verlichting voor elke kamer!

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Gids voor plafondverlichting: Welke verlichting is geschikt voor welke kamer?

Verlichting heeft meer invloed op een kamer dan u in eerste instantie zou denken. Plafondverlichting is een essentieel onderdeel in het creëren van meer sfeer binnenshuis, maar het is voor veel mensen lastig te bepalen wat voor verlichting voor welke ruimte geschikt is. In deze blog helpen we u daarmee een eindje op weg.

Verschillende soorten verlichting

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten verlichting.

Basisverlichting of achtergrondverlichting

Basisverlichting, ook wel achtergrondverlichting genoemd, verlicht de ruimte gelijkmatig zonder schaduwen. Het is onopvallend licht en vergelijkbaar met het zonlicht dat binnenvalt via de ramen. Meestal gaat het bij basisverlichting om een plafond- of hanglamp. U kunt basisverlichting ook veranderen tot lichte sfeerverlichting middels een dimmer.

Werkverlichting

Werkverlichting wordt gezien als functioneel licht en is nodig om bijvoorbeeld te koken of om te lezen. Bij werkverlichting hebben we het over lampen die gericht licht geven. Het is aan te raden om ook hier gebruik te maken van een dimmer voor als u een keer een avondje wat minder sterk licht nodig heeft.

Accentverlichting

Accentverlichting noemen we ook wel sfeerverlichting. Deze verlichting wordt veelal gebruikt om bepaalde meubelen, schilderijen of andere decoratieve items in uw huis te belichten.
Deze verlichting verspreidt het licht in alle richtingen en is feller dan decoratieve verlichting.

Decoratieve verlichting valt ook onder accentverlichting, maar is veel minder sterk. Toch kunnen deze lampen een rustgevende uitstraling geven, waardoor dit soort verlichting vaak wordt gekozen.

Directe verlichting

Wanneer er sprake is van directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak, zonder tussenvlak. Dit type verlichting wordt vaak gebruikt om kunstwerken of meubels uit te lichten, maar kan ook gebruikt worden als algemene verlichting. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ingebouwde spotverlichting.

Indirecte verlichting

Bij indirecte verlichting wordt er gebruik gemaakt van een tussenstation voordat de lichtbron zijn doel bereikt. Dit gebeurt meestal via de muur of het plafond. Indirecte verlichting is uitermate geschikt om gebruikt te worden als basisverlichting. Dit kan bijvoorbeeld door LED verlichting langs de muren. Dit geeft een mooi effect en u hebt geen andere lampen meer nodig in de desbetreffende ruimte.

Verlichting per kamer

Nu de verschillende soorten verlichting bekend zijn, kan dit toegepast worden op de verschillende kamers. Van de woonkamer tot zolder; voor elke kamer is weer ander licht geschikt.

Badkamer

De badkamer is de ruimte waar je s’ morgens echt wakker wordt. Het is dan ook belangrijk dat er goede verlichting aanwezig is, zodat je fijn wakker wordt. Bovendien beïnvloedt goede verlichting de sfeer en functionaliteit van uw badkamer. In het plafond in de badkamer wordt veelal gebruikt gemaakt van basisverlichting middels spotverlichting.

Als u iets meer sfeer wilt creëren, kunt u ook nog decoratieve verlichting aanleggen. Dit kan rustgevend werken als u in bad ligt. Bij het douchen is het meestal juist fijn om wat fellere verlichting te hebben. Dit is immers de plek waar u ‘s morgens wakker wordt. Het is dan niet fijn om in een half schemerig hokje te moeten staan.

Zorg ervoor dat u een diffuser installeert op uw spotverlichting in de badkamer. Vooral wanneer u in bad ligt en het plafond bestudeert is het fijn om niet verblindt te worden door de spotlampen. U kunt in uw badkamer ook gekleurde verlichting installeren. Hier zijn veel mogelijkheden voor en dit brengt nog nét iets meer sfeer met zich mee.

In de badkamer moet u rekening houden met een aantal veiligheidszones bij de aanleg van verlichting. In de winkel kunt u altijd vragen waar u welke lampen het best kan installeren. Wanneer u de aanleg laat doen door Plameco zullen wij altijd rekening houden met de verschillende veiligheidszones.

Keuken

De keuken is een veelzijdige plaats en daarom worden meestal basis-, werk- en accentverlichting gemengd in het plafond in de keuken. De basisverlichting is de algemene lamp die in het midden van de keuken hangt en de hele keuken verlicht. De werkverlichting verlicht meestal het aanrechtblad, het kookgedeelte en in sommige gevallen de gootsteen.

Om uw aanrecht te belichten kunt u ook kiezen voor hanglampen. Zo creëert u goede werkverlichting zonder dat de lamp in de weg hangt of direct in uw ogen schijnt. Let er wel op dat het licht niet van achteren valt, want dan werkt u in uw eigen schaduw.

Sfeerverlichting in de keuken wordt veelal gecreëerd door het plaatsen van dimmers op de basisverlichting. Als u aan het koken bent zet u de normale basisverlichting aan en wanneer u gaat eten zet u het licht zachter en gezelliger.

Slaapkamer

De verlichting in uw slaapkamer is afhankelijk van waar u uw slaapkamer allemaal voor gebruikt. Komt u alleen in uw slaapkamer om u om te kleden en om te slapen, of kijkt u ook vaak nog films of leest u af en toe in uw slaapkamer?

Over het algemeen wordt er in het plafond van de slaapkamer meestal gebruik gemaakt van basisverlichting gemixt met accentverlichting. De basisverlichting hangt meestal op een centrale plek en kan de hele slaapkamer verlichten. Andere veelgebruikte basisverlichting zijn zogenaamde bedlampjes, die ervoor zorgen dat u goed kunt lezen op bed.

Ook accentverlichting wordt in de slaapkamer af en toe gebruikt, om bijvoorbeeld schilderijen of andere decoratieve aankleding uit te lichten.

Woonkamer

De woonkamer is de belangrijkste kamer om te verlichten, aangezien u hier zeer waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt. Het is aan te raden om uw woonkamer in zones in te delen alvorens u bepaalt waar u wat voor verlichting wilt hebben. Elke zone wordt immers voor een ander doeleinde gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld een leeszone, een eetzone en een televisiezone maken.

Voor al deze zones is verschillende verlichting nodig. In de televisie- en eetzone wordt voornamelijk gebruik gemaakt van accentverlichting, terwijl in de leeszone meestal basisverlichting aanwezig is. Dit is ook nodig zodat u goed kan lezen. Wanneer u ook weleens op de bank een boek leest, kunt u ook daar basisverlichting installeren met een dimmer. Zo kunt u omschakelen naar sfeerverlichting wanneer u televisie kijkt.

Kantoor

Op kantoor wordt er meestal intensief gewerkt, en daar moet wel de juiste belichting bij zijn. Met de juiste belichting kan de productiviteit van de werknemers hoger uitvallen en ook zorgt dit voor een rustige en aangename werkervaring.

Op kantoor wordt er aangeraden om voornamelijk gebruik te maken van basisverlichting zodat werknemers goede verlichting hebben om in te werken. Voor bepaalde hoeken, muren of attributen als schilderijen kan er dan nog gebruik gemaakt worden van accentverlichting, om de sfeer ten goede te komen.

Zolder

De verlichting op zolder is voor elk huishouden verschillend, afhankelijk van de functie van de zolder. Wordt de zolder als een extra slaapkamer gebruikt of als kantoorruimte?

De normale zolder wordt meestal als bergruimte gebruikt. Hier wordt dan vaak gebruik gemaakt van basisverlichting om alle spullen makkelijk terug te vinden. Als de zolder voor andere doeleinden wordt gebruikt is het aan te raden om de verlichting aan te passen aan de daarvoor vergelijkbare ruimtes die eerder zijn behandeld in deze blog.

Bij Plameco kunnen wij in één dag een nieuw spanplafond met ingebouwde verlichting voor u plaatsen, zonder hak- en breekwerk. De kleuren van het plafond en van de verlichting kunnen geheel naar wens aangepast worden. Hoogteverschillen in het plafond zijn ook mogelijk, waarmee u een speels effect creëert.

Voor de verlichting bij een Plameco spanplafond kunnen verschillende groepen aangemaakt worden, zodat u lampengroepen apart kunt aansturen. Dit is zelfs mogelijk via een speciale app. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een verlaagd Plameco spanplafond met ingebouwde plafondverlichting? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor een afspraak!


Badkamer plafond

Woonkamer plafond

Keukenplafond

Spanplafond ideeen badkamer
 
Spanplafond in de woonkamer
 
Spanplafond inspiratie keuken
 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"