Plafond stucen: waar moet u op letten?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Plafond stucen: waar moet u op letten?

Als u een plafond heeft met beschadigingen, scheuren en vlekken, dan kunt u stucwerk overwegen om het plafond te repareren. Indien verven, zoals wij in de vorige blogtekst beschreven, niet meer gaat lukken, dan is stucen een goede optie. Er zijn verschillende soorten stucwerk beschikbaar om uw oude plafond weer mooi glad te maken. Waar moet u op letten?

 

Spacspuitwerk

Spacspuitwerk is een veel gekozen methode bij stucwerk. De stucadoor brengt dit razendsnel direct aan op uw plafond, in 2 lagen. De eerste laag vult kleine gaatjes en kleine oneffenheden. De 2e laag vormt de korrelstructuur. U kunt zelf de dikte van de korrel bepalen. Wilt u een plafond in een andere kleur? Dan kunt u dit meteen laten doen! Dat scheelt naderhand weer een schilderbeurt.

Voor spacspuitwerk moet uw plafond dus wel al effen zijn. Te grote scheuren en oneffenheden zouden anders van tevoren aangepakt moeten worden ter voorbereiding. Indien het plafond erg beschadigd is, dan gebeurt dit meestal met gipsplaten, die vervolgens worden voorzien van spacspuitwerk.

De gemiddelde kosten voor spacspuitwerk door een stucadoor liggen tussen de 5 en 11 euro per m2, inclusief materiaal, loon en btw.

 

Sausklaar maken

Wilt u toch liever een glad plafond in plaats van korrels? Dan kunt u kiezen voor een sausklaar plafond, dat u daarna zelf, of door een schilder, kunt laten verven.

Een sausklaar plafond wordt door de stucadoor handmatig geheel glad gemaakt. Er wordt een gipslaag van 3-5 mm aangebracht. Tenzij het plafond erg beschadigd is natuurlijk, dan is de gipslaag mogelijk wat dikker. Als het plafond weer mooi glad en hersteld is, kunt u het (laten) schilderen.

De kosten voor een glad, sausklaar plafond liggen iets hoger dan bij spacspuitwerk, omdat er meer werk in zit voor de stucadoor. De kosten liggen op ongeveer 14-23 euro per m2, inclusief materiaal, loon en btw.

 

Effecten bij stucwerk

Alhoewel spacspuitwerk en handmatig stucen de meest gangbare methodes zijn, is er heel veel mogelijk als u wilt laten stucen.

Met schuurwerk krijgt u een bijzonder effect van halve maantjes over uw gehele plafond. Dit breekt een groot plafond wat op en creëert een speels effect. U kunt ook kiezen voor het aanbrengen van ornamenten om uw kamer meer karakter te geven. Ornamenten zijn allang niet meer per se zo sierlijk en ouderwets als sommige mensen denken. Een mooie sierlijst kan in een modern ingerichte kamer ook prachtig staan. Als u toch uw plafond gaat aanpakken, dan is dit een goed moment om ook over dat soort elementen na te denken.

 

Stucwerk laten doen door een stucadoor

Vooral als u zelf geen ervaring heeft met stucen, dan kunt u er beter voor kiezen om uw plafond door een professionele stucadoor te laten repareren. Zelfs voor de meest ervaren doe-het-zelfers is stucen, en dan vooral een plafond stucen, een zware klus.

Stucwerk moet snel en vakkundig gebeuren. Het stucwerk droogt snel, het moet vlot aangebracht worden en er uiteindelijk perfect glad uitzien. Door de hele tijd boven uw hoofd te werken, is het erg zwaar. Als het niet meteen goed gebeurt, dan moet de stucadoor straks het werk opnieuw doen en heeft hij extra werk aan het glad maken van het plafond. Of de verkeerd aangebrachte laag zal zelfs verwijderd moeten worden!

Liefst is de stucadoor natuurlijk al eens bij u thuis geweest om de situatie te bekijken, ontvangt u een goede offerte die past binnen de gangbare prijzen en overlegt u over de juiste voorbereiding. Waarschijnlijk zal de stucadoor, vooral bij handmatig stucen van een groot plafond, een steiger in de kamer zetten. Wellicht moet u wat meubels verplaatsen of verschuiven.

Plafond stucen: waar moet u op letten? Plafond stucen: waar moet u op letten?

Een Plameco spanplafond als alternatief

Mocht u wél een nieuw, glad plafond willen, maar géén steiger in uw kamer willen en ook geen grote meubels willen verplaatsen, dan is er nog een mogelijkheid die wij u graag bieden: het Plameco spanplafond.

Plafond stucen: waar moet u op letten?

Deze plafonds zijn net zo glad en strak als handmatig aangebracht stucwerk maar vereist geen schilderwerk meer. U kunt uw spanplafond is allerlei kleuren of kleurencombinaties laten maken, ook als fotoplafond.

Grote meubels kunnen blijven staan en de klus is binnen een dag geklaard. Het spanplafond, dat bestaat uit sterkte, elastische kunststof, wordt ongeveer 5 centimeter onder uw oude plafond aangebracht. Uw oude, beschadigde plafond is dus niet meer te zien!

U kunt bij het spanplafond ook kiezen voor plafondversiering en u kunt ook spots laten zetten in uw spanplafond; iets dat bij een gestuct plafond niet mogelijk is.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wilt u weten of u zou moeten kiezen voor verven, stucwerk of toch beter een nieuw spanplafond? Vraag dan gerust eens een onafhankelijke adviseur langs!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"