Plafond vervangen: wat is de beste manier?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Plafond vervangen: wat is de beste manier?

Plafond vervangen: wat is de beste manier?

Als u zich al een tijdje loopt te ergeren aan dat lelijke badkamerplafond, of aan uw ouderwetse woonkamerplafond, dan wordt het wellicht eens tijd om het plafond te vervangen. Een scheur in het plafond van de kinderkamer, een slecht geïsoleerd plafond in de garage; er zijn tal van redenen om een plafond te vervangen. Daar zijn ook tal van manieren voor. Wij noemen er een aantal.

Het plafond verven

U denkt nu waarschijnlijk dat een oud of lelijk plafond verven de gemakkelijkste oplossing is, maar vergis u niet! Als u het plafond wilt verven, zorg er dan voor dat alles, maar dan ook alles afgedekt is. Schakel de stroom uit en verwijder plafondverlichting, ook spotjes. U kunt er eventueel voor kiezen om alles af te plakken met schilderstape, maar houd rekening met verf die eronderdoor loopt en verwijder de tape binnen een uur na het schilderen.

Ziet u vlekken op uw plafond? Dan moet u die eerst verwijderen. Anders is de vlek straks door de verf heen te zien. Doet u alleen een extra laag verse verf over de vlek heen? Dan is het kleurverschil later goed te zien vergeleken met de rest van het plafond. Gebruik dus eerst voorstrijk om vlekken te bedekken. Afhankelijk van de oude verf moet u misschien een fixeermiddel aanbrengen. Gaatjes die u niet meer wilt gebruiken kunt u opvullen en laat eerst alles goed drogen voordat u gaat verven.

Door met een roller het plafond te verven vliegen de verfspatten in de rondte; op uw meubels, op de vloer, het tapijt en de ramen. Kiest u er toch voor om te verven, verwijder dan zoveel mogelijk spullen, meubels en tapijt uit uw kamer en dek de rest af. Verfspatten moeten direct van de ramen verwijderd worden, anders drogen ze op en moet u gaan krabben.

Zorg er tevens voor dat u de juiste soort verf en roller te pakken heeft en koop ook een verlengstok (telescoopsteel) voor de roller, zodat u overal gemakkelijk bij kunt. Voor de randen gebruikt u eerst een blokkwast of kleine kwast. Een plafond rollen kan erom zwaar zijn voor uw armen en nek, dus neem regelmatig pauze, zonder dat de verf te veel opdroogt zodat u kleurverschillen gaat zien. Rol, wanneer de verf nog nat is, het gehele plafond nog een keer in de andere richting.

Houd er ook rekening mee dat achteraf uw plafond er wellicht weer netjes uitziet, maar dat de verf op uw muren misschien lelijk afsteekt tegen het plafond. Het allerbeste zou zijn om, als u uw plafond gaat verven, meteen de muren mee te pakken. Hebt u behang op de muren? Plak de rand met het plafond dan goed af met speciale schilderstape die uw behang niet beschadigt.

Plafond vervangen: wat is de beste manier?

Het plafond vervangen

Als u bent uitgekeken op uw oude plafond, of het ziet er lelijk uit door vocht- en schimmelvlekken, dan kunt u het beter niet schilderen, maar verwisselen. Dan is de vraag natuurlijk: met welk materiaal?

Bij het verwisselen van uw plafond kunt u kiezen voor gipsplaaten, houten schrootjes, een spanplafond, stucwerk, etc.

Een andere keuze die u moet maken is of u het oude plafond wilt verwijderen of wilt laten zitten. Als u het verwijdert, dan kunt u meteen de eventuele bedrading en verlichting aanpakken. Bij het plaatsen van een nieuw plafond onder uw bestaande plafond wordt het nieuwe natuurlijk lager en moet u de bedrading en verlichting doortrekken.

Een oud plafond verwijderen geeft een hoop stof en afval, maar u kunt wel meteen oude, slechte materialen vervangen. Dit kan beter zijn voor de structuur van uw woning. Eventuele kabels en leidingen kunnen daarbij aangepakt en vervangen worden, en het nieuwe plafond kan warmte- en geluidsisolerend worden gemaakt. (link naar blog!)

Als u het oude plafond laat zitten, dan zult u veel minder sloop- en bouwafval hebben.

Bovendien zullen de muren minder beschadigd raken, aangezien er niet gesloopt hoeft te worden. Het nieuwe plafond wordt natuurlijk wel lager, gemiddeld wel zo’n 10 centimeter, en u moet een zeer sterke en stevige constructie onder uw oude plafond aanbrengen om het nieuwe plafond te kunnen dragen.

Plafond vervangen: wat is de beste manier?

De oplossing van het Plameco spanplafond

Als u uw oude plafond wilt vervangen, dan is een spanplafond van Plameco een goede oplossing waar u wellicht nog niet aan had gedacht. Er wordt dan in 1 dag een nieuw spanplafond onder uw bestaande plafond geplaatst. Het spanplafond bestaat uit sterke en elastische, hoogwaardige kunststof. Eerst worden er speciale, gepatenteerde klemprofielen geplaatst, waarna uw nieuwe plafond ingespannen wordt. Door deze unieke ophangmethode kunnen plafonds van Plameco eenvoudig onder uw bestaande plafond gehangen worden. Daarnaast kan er hierdoor ook voor gekozen worden om het plafond te verlagen, om zo bijvoorbeeld wat meer gezelligheid in hoge ruimtes te creëren of buizen en leidingwerk te verbergen.

Alle grote meubels kunnen op hun plaats blijven staan, er hoeft niet gehakt en gesloopt te worden, er is geen schade aan uw muren en u hoeft niets af te dekken. Het oude plafond hoeft niet verwijderd te worden, vlekken hoeven niet bedekt te worden met allerlei middelen, want het oude plafond zal niet meer te zien zijn. Alleen in geval van een bestaande lekkage aan uw plafond moeten die problemen uiteraard eerst verholpen worden.

Als extra mogelijkheid kunt u In het Plameco spanplafond ook nog eens nieuwe verlichting (link naar categorie) laten aanbrengen of uw oude verlichting laten terugplaatsen. Door te kiezen voor een strak wit spanplafond, een mooi kleurtje dat bij uw inrichting past of een fotoplafond, is uw nieuwe plafond weer helemaal mooi en naar wens, zonder enige moeite.


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"