Plafond verven: hoe gaat u te werk en welke kleur?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Plafond verven: hoe gaat u te werk en welke kleur?

Als u een plafond wilt vervangen of repareren, dan is verven een optie indien het plafond al mooi egaal is en er weinig beschadiging of oneffenheden te zien zijn.

Als u ervoor heeft gekozen om het plafond te gaan verven, waar moet u dan op letten, hoe gaat u te werk en voor welke kleur kiest u?

Materialen: wat moet u kopen?

Gebruik voor het verven van uw plafond een matte, witte muurverf die zeer goed dekt als basis. Daarna kunt u een gekleurde verf gebruiken als afdeklaag. Bespaar bij muur- en plafondverf liever niet op de kosten. Hoe beter de verf, hoe beter deze dekt. Goedkope verf moet in meer lagen aangebracht worden dan kwaliteitsverf. Dit geldt ook voor uw materialen. U zult zien dat een goede kwast en roller de verf beter verdelen en u zult zich niet hoeven ergeren aan loszittende kwastharen die u de hele tijd uit de verf moet peuteren.

Materialen zijn: grondverf (goed dekkende muurverf), eventueel een gekleurde verf als deklaag. Een kwast voor de randen, een vachtroller met telescoopsteel (verlengstok), een verfbak met verdeelrooster, afdekfolie en voldoende en goede schilderstape.

De schilderbeurt goed voorbereiden

Zorg dat u echt alles afdekt, want verf, ook van goede kwaliteit, drupt en vliegt in de rondte. Het liefst is uw kamer helemaal leeg, maar als dit niet realistisch is, zorg dan dat u de vloer, meubels en ook de ramen goed afdekt. Komt er toch verf op een plek waar u het niet wilt, verwijder deze dan onmiddellijk, voordat de verf opdroogt.

Maak uw plafond stofvrij en vetvrij met een ontvetter. Verf hecht veel beter op een schone ondergrond. Achtergebleven stof of spinnenwebben zullen zich mengen in de verf en dat ziet er lelijk uit.

Vlekken en scheuren moeten voor het verven behandeld worden met voorstrijk. Gebruik ook, afhankelijk van de staat en het materiaal van uw oude plafond, een fixeermiddel. Laat deze zeer goed drogen voordat u gaat schilderen.

Mocht zich lekkage hebben voorgedaan in uw plafond zorg dan dat deze lekkage goed verholpen is, anders is al het werk van de verfbeurt straks voor niets geweest.

Beschadigingen en oneffenheden moet u voor het schilderen van het plafond goed aanpakken. Dicht gaatjes en pak scheuren aan met een geschikt middel.

Schakel vervolgens de stroom uit en verwijder alle plafondverlichting, ook spotjes. U kunt er ook voor kiezen om alle verlichting af te plakken. Lampenkappen kunt u eventueel ook bedekken met plastic folie. Plak ook de rand met de muren goed af. Heeft u behang? Gebruik dan speciale schilderstape die uw behang niet zal beschadigen.

Het plafond schilderen

Verf uw plafond bij voorkeur bij daglicht. Begin aan de donkerste kant. Zo behoudt u zo veel mogelijk daglicht voor het einde van de klus.

Houdt de kamer koel zodat de verf niet te snel droogt en open ramen voor frisse lucht.

Verf eerst de randen rondom met een kwast. Haal de vachtroller op het laatste moment uit het plastic en rol over een stuk schilderstape om loszittende deeltjes te verwijderen.

Vervolgens giet u voldoende verf in een verfbak, doop de vachtroller in voldoende verf en rol deze uit op het rooster voor een evenredige verdeling van de verf op de roller. Met behulp van de telescoopsteel rolt u het plafond schuin voor u uit (niet direct boven uw hoofd).

Deel het plafond op in denkbeeldige vlakken. Laat deze met één rolbaan overlappen en schilder in 2 richtingen. Maak het hele plafond in één keer af zonder te stoppen. Als de verf opdroogt dan gaat u achteraf kleurverschil zien waar u verder bent gegaan.

Nadat de grondlaag goed is gedroogd, kunt u het plafond in een kleur verven. Waarschijnlijk moet u deze laag twee keer aanbrengen. Gebruik ook nu weer voldoende verf. Gebruikt u te weinig, dan wordt het eindresultaat vlekkerig. Gebruikt u te veel, dan krijgt u druppels. Schilder het plafond twee maal in tegengestelde richting.

 Plameco plafond woonkamer

Achteraf

Verwijder binnen een uur na het schilderen de afplaktape, als de verf nog nat is.

Lege, uitgedroogde verfbakjes, blikken en kwasten mag u bij het huishoudelijk restafval deponeren. Restjes verf en natte bakken levert u in bij het Klein Chemisch Afval. Het beste reinigt u de materialen die u wilt behouden in water in de verfbak en laat u die helemaal indrogen.

Een kleur kiezen voor het plafond

Wit is nog altijd de meest gekozen kleur voor het plafond. Door wit te gebruiken ziet uw kamer er groter, hoger en fris uit. Wit hoeft echter lang niet altijd de meest geschikte kleur voor uw kamer te zijn. Er zijn, ook voor het plafond, vele opties.

Een donker plafond, in donkergrijs of zelfs een variatie van zwart, maakt uw kamer intiemer en stijlvol; een grote kamer voelt wat minder massaal aan. Een stijlvolle kamer met een donker plafond kan ook heel dramatisch zijn, op een goede manier, en de blik naar buiten duwen. Als uw muren én plafond een donkere kleur krijgen, zorg dan wel voor licht gekleurde meubels.

Een kamer waar het plafond dezelfde kleur heeft als de muren voelt ‘grenzeloos’ en daardoor groter. U kunt ook het plafond in een iets lichtere kleur dan uw muren verven, dat maakt ook dat de kamer hoger lijkt en het is speelser dan een wit plafond.

Een houten plafond kan natuurlijk ook! Plameco plafond badkamer

Een Plameco spanplafond als mogelijkheid

Klinkt het plafond verven toch wel als een grote klus? Of is uw plafond te erg beschadigd om nog te schilderen? Dan kunt u ook kiezen voor een Plameco spanplafond. Hoogwaardig kunststof wordt ongeveer 5 centimeter onder uw bestaande plafond gespannen en is beschikbaar in 150 kleuren en kleurcombinaties.

U kunt alle grote meubels gewoon laten staan en hoeft niets af te dekken. Er is ook geen rommel achteraf, geen hak- en breekwerk en de klus is binnen een dag geklaard.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"