Spanplafond: wat is het en wat zijn de voordelen?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Spanplafond: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wereldwijd worden mensen gemiddeld steeds langer. Nederlanders zijn altijd al een bovengemiddeld lang volk geweest. We zien de hoogte van plafonds bij nieuwe woningen dan ook steeds hoger worden om de bewoners zich prettig te laten voelen in de verschillende kamers in huis.

Wat deze hoogte dan is en wat de ontwikkelingen zijn geweest vertellen wij u graag, voor het geval u een woning wilt laten bouwen, een uitbouw aan uw bestaande woning wilt laten toevoegen of uw bestaande plafond wilt verlagen zonder een benauwd gevoel te krijgen.

Over 100 jaar

Aangezien mensen wereldwijd steeds langer worden, moet er bij het bouwen van een nieuw huis rekening worden gehouden met de lengte van mensen over 100 jaar, zodat ook de bewoners in de 22e eeuw zich prettig zullen voelen in hun huis.

In het jaar 1900 waren 19-jarige mannen gemiddeld 1,69 m. Nu is dat 1,83 m. Zou de gemiddelde lengte van volwassen mannen over honderd jaar dan echt 1,97 m zijn? Als je sommige Hollanders van tegenwoordig ziet, zou het ons niet verbazen.

Wettelijk vastgestelde hoogte plafonds

In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 m moet zijn. Voor het slaapkamerplafond mag de hoogte 2,4 m zijn.

Bij woningen van minder dan 50 jaar oud, zien we dat de gemiddelde plafondhoogte zo’n 20 centimeter lager ligt, op 2,4 m voor de woonkamer en keuken, en 2,2 m in de slaapkamer. Bij woningen ouder dan 50 jaar oud, ligt de plafondhoogte nog eens 20 centimeter lager, op gemiddeld 2,2 m. In huizen die meer dan 100 jaar oud zijn voelen de meeste mensen zich echt benauwd worden, met plafonds op 2 meter hoogte.

Maakt u een uitbouw aan uw woning, dan is het meestal zo dat de plafondhoogte van de uitbouw hetzelfde mag zijn als de aangrenzende kamer. Gaat u dus een oudere woning verbouwen, dan hoeft de hoogte van de uitbouw niet opeens hoger te liggen dan het oorspronkelijke deel. Echter, is uw woning meer dan 100 jaar oud, dan is een hoger plafond in de uitbouw wellicht het overwegen waard.

Een iets lager of verlaagd plafond

Welke plafondhoogte prettig voelt is voor iedereen verschillend. Het zal ook sterk afhangen van de lengte van een persoon in kwestie. Ook al is de plafondhoogte voor de woonkamer en keuken in een nieuwbouwwoning wettelijk vastgelegd, het plafond in de slaapkamer en badkamer mag best wat lager zijn, zo tot 20 cm lager. Dit zijn dan ook uitermate geschikte ruimtes voor een verlaagd plafond.

Het plafond in de garage of berging mag zelfs nog iets lager zijn. Wellicht is dit, afhankelijk van de huidige hoogte, een goede plek om bijvoorbeeld extra bergruimte te creëren. Bij een zolderplafond is een verlaagd plafond natuurlijk ook mogelijk en zolang de hoogte van de woonkamer of keuken hoger ligt dan 2,6 m, kan daar ook prima worden gekozen voor een verlaagd plafond.

Het rijke gevoel van een hoog plafond

In staatsgebouwen, chique woningen en paleizen zijn de plafonds vaak erg hoog. Hierdoor krijgen we bij hoge plafonds een gevoel van rijkdom. Een hoog plafond is echter niet altijd handig; je maakt van veel ruimte geen functioneel gebruik en de kosten voor verwarming kunnen flink oplopen.

Heeft uw woning hoge plafonds? Dan is een verlaagd Plameco spanplafond met mooie ingebouwde led verlichting misschien wel wat voor u! Is uw plafond echter al aan de lage kant en is een verlaagd plafond geen optie? Dan kunt u altijd nog kiezen voor een donkere kleur op uw plafond, om uw kamer een sfeervoller uiterlijk te geven.

Welke plafondhoogte u ook kiest, met een Plameco spanplafond ziet het er in ieder geval strak, mooi en verzorgd uit! Vraag ons gerust eens vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden –én de ideale hoogte- te bespreken door contact met ons op te nemen!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"