4 oorzaken van een lekkage aan het plafond + oplossingen!

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

4 oorzaken van een lekkage aan het plafond + oplossingen!

Wanneer de kringen op het plafond verschijnen, is het vaak al te laat. Een lekkage heeft het plafond door en door nat gemaakt en een lelijke verkleuring door waterschade is zichtbaar. Voordat het plafond gerepareerd kan worden, is het nu eerst zaak om de oorzaak van de waterschade te achterhalen.

Lekkage: 4 oorzaken en oplossingen

Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende oorzaken van een lekkage aan het plafond. Ook vertellen we gelijk wat u kunt doen om dit probleem te verhelpen.

1.Slechte afvoerbuis of waterleiding

Een van de mogelijke oorzaken van waterschade of lekkage is een slechte afvoerbuis, waardoor water uit de afvoerbuis in de muur sijpelt. Vaak ontstaat er dan een verkleurde kring in de hoek van het ondergelegen plafond. Verder kan ook een lekkende waterleiding op een bovengelegen verdieping een mogelijke oorzaak zijn.

Oplossing

Als u verkleurde kringen in uw plafond ziet, laat dan al uw leidingen en afvoerbuizen controleren op eventuele lekkages of andere ongeregeldheden. Het beste is om deze controle jaarlijks uit te laten voeren.

2.Verstopte dakgoot

Een andere mogelijke oorzaak is een verstopte dakgoot. Dit is een probleem waar veel mensen geen rekening mee houden bij lekkage. Wanneer de dakgoot vol komt te staan met water, kan dat zich onder de dakrand begeven en langzaam maar zeker voor lekkage zorgen. De waterschade zal veelal aan de rand van het plafond zichtbaar zijn. Let dus op dat u elk najaar de dakgoot goed schoonmaakt.

Oplossing

Het hele jaar door valt er vuil in de dakgoot. Zeker in de herfst ligt de goot vaak vol met bladeren en kleine takken. Hierdoor raakt de dakgoot verstopt, met als gevolg dat het water langs de muren naar beneden loopt.

Zorg dat uw dakgoot minimaal twee keer per jaar schoon wordt gemaakt. Als u niet bang bent voor hoogtes, dan kunt u zelf met een ladder en een borstel de goot schoonmaken. Gaat u liever niet zelf de ladder op? Dan zijn er verschillende bedrijven die uw dakgoot kunnen reinigen.

3.Een lek in het dak

Een lek dak is natuurlijk ook mogelijke oorzaak. Vooral bij een plat dak komt lekkage regelmatig voor. Op een plat dak gaat op asfalt gebaseerde dakbedekking namelijk maar een paar jaar mee. Daklekkage komt vooral voor na herhaaldelijke vorst en dooi, omdat bepaalde onderdelen van de dakbedekking steeds uitzetten en weer krimpen. Als het recentelijk koud is geweest, is dat dus een goed moment om uw dak te controleren op zwakke punten.

Oplossing

Als u een lek dak heeft, plaats dan emmers of bakken op het platte dak, Dit is een tijdelijke oplossing, want het lek moet simpelweg verholpen worden. Hier kunt u een professionele dakdekker voor inschakelen óf zelf aan de slag gaan.

Met reparatiepasta en een speciaal soort folie kunt u het lek verhelpen. Dit vergt wel enige kennis van zaken. Een professional het lek laten dichten is waarschijnlijk een beter idee.

4.Beschadigde schoorsteen

Tenslotte is een beschadigde schoorsteen tevens een veel voorkomende oorzaak van lekkages. Niet alleen het daklood rondom de stenen basis, maar ook gebarsten stenen zorgen ervoor dat water naar binnen komt. Vergeet ook niet de kap goed te controleren, anders regent het zo naar binnen.

Houd er rekening mee dat uw opstal- en eventueel de inboedelverzekering meestal alleen uitkeren wanneer er géén sprake is van nalatigheid. Dus zorg voor goed onderhoud van uw dak, goten en schoorsteen en laat bijvoorbeeld ook geen raam openstaan bij hevige regenval.

Oplossing

Een lek in de schoorsteen ligt dus vaak aan de loodslab om de schoorsteen heen. Het lood is in dat geval niet goed gelegd. Het kan ook zo zijn dat het verkeerde type lood is gebruikt. Omdat het aanbrengen van een loodslab secuur moet gebeuren, raden we aan een professional hiernaar te laten kijken.

Wel kunt u zelf de schoorsteen lekkage opsporen. Dit kunt u doen voor het dak op te klimmen en:

  • Het voegwerk te controleren op scheuren of gaten;
  • Het metselwerk te controleren op breuken of loszittende stenen;
  • De loodslab te controleren op de aansluiting, scheuren of loszittende delen;
  • De schoorsteenkap te controleren op scheuren of gaten. Doe dit alleen als u redelijk gemakkelijk de schoorsteen kunt zien.

Plafond opknappen na lekkage

Wanneer u de oorzaak van de lekkage heeft gevonden en verholpen, is het tijd om het plafond weer mooi te maken. Het probleem is echter dat het plafond bij waterschade zeer langzaam of lelijk kan opdrogen. Als een plafond langdurig nat is, ontstaat er kans op verzakking, houtrot, schimmel en ongedierte. Het is daarom een mogelijkheid om een plafond waar zich een lek in heeft bevonden met versnelde technieken door een expert te laten drogen. Maar dat betekent niet dat het resultaat ook mooi is.

Wilt u af van die lelijke verkleuringen en kringen in uw plafond door waterschade en hier in de toekomst ook geen last meer van hebben? Dan biedt Plameco een perfecte oplossing! Een spanplafond van Plameco wordt in één dag geplaatst, onder uw huidige plafond. Het oude plafond hoeft dus nog niet eens geheel droog te zijn. Bovendien hoeft het oude plafond ook niet verwijderd te worden, waardoor het nog even rustig kan nadrogen.

Vocht en schimmel in de badkamer

Schimmel badkamer plafond verwijderen

Een van de vele voorbeelden van een plafond dat gerestaureerd is met een Plameco spanplafond.

Voordelen van een spanplafond van Plameco

Een plafond van Plameco is schimmel-, alg- en bacteriewerend en daarbij vochtbestendig en kleurvast. Mocht het nieuwe plafond schoongemaakt moeten worden, dan is dit zeer eenvoudig door het materiaal dat wordt gebruikt. Bovendien kunt u dan meteen een mooie kleur kiezen of plafondverlichting toevoegen.

Tip: Bij een spanplafond kunt u de vlekken er gemakkelijk afhalen met de Plameco schoonmaakset.

Voor meer informatie over onze plafonds, kunt u contact opnemen of langskomen in onze showroom!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"