Welke plafondhoogte voor welke kamer?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Welke plafondhoogte voor welke kamer?

Wereldwijd worden mensen gemiddeld steeds langer. Nederlanders zijn altijd al een bovengemiddeld lang volk geweest. We zien de hoogte van plafonds bij nieuwe woningen dan ook steeds hoger worden om de bewoners zich prettig te laten voelen in de verschillende kamers in huis.

Wat deze hoogte dan is en wat de ontwikkelingen zijn geweest vertellen wij u graag, voor het geval u een woning wilt laten bouwen, een uitbouw aan uw bestaande woning wilt laten toevoegen of uw bestaande plafond wilt verlagen zonder een benauwd gevoel te krijgen.

Wettelijk vastgestelde hoogte plafonds

In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn. Voor het slaapkamerplafond mag de hoogte 2,4 m zijn. In het vernieuwde Bouwbesluit van 2018 zijn meerdere wijzigingen ingevoerd, dit betreft wijzigingen op het gebied van milieuprestatie, drijvende bouwwerken en asbest.

 

Bij woningen van minder dan 50 jaar oud, zien we dat de gemiddelde plafondhoogte zo’n 20 centimeter lager ligt, op 2,4 m voor de woonkamer en keuken, en 2,2 m in de slaapkamer. Bij woningen ouder dan 50 jaar oud, ligt de plafondhoogte nog eens 20 centimeter lager, op gemiddeld 2,2 m. In huizen die meer dan 100 jaar oud zijn voelen de meeste mensen zich echt benauwd worden, met plafonds op 2 meter hoogte.

Maakt u een uitbouw aan uw woning, dan is het meestal zo dat de plafondhoogte van de uitbouw hetzelfde mag zijn als de aangrenzende kamer. Gaat u dus een oudere woning verbouwen, dan hoeft de hoogte van de uitbouw niet opeens hoger te liggen dan het oorspronkelijke deel. Echter, is uw woning meer dan 100 jaar oud, dan is een hoger plafond in de uitbouw wellicht het overwegen waard.

Wettelijke minimale plafondhoogtes

Nieuwbouw
Woonfunctie Minimale plafondhoogte
Woonwagen 2,2 meter
Woonhuis 2,6 meter
Bestaande bouw
Woonfunctie Minimale plafondhoogte
Woonwagen 2,1 meter
Woonhuis 2,1 meter

Plafondhoogtes en Plameco plafonds, wat is er mogelijk?

Of u nou in een nieuw of in een ouder huis woont, er zijn altijd mogelijkheden om het plafond op te knappen. Het kan zomaar zijn dat u snel bent uitgekeken op uw huidige plafond of dat er gebreken zijn. Een andere reden om het plafond te veranderen kan zijn dat u het wilt verhogen of verlagen. Hieronder nemen we de opties met u door.

Een iets lager of verlaagd plafond

Welke plafondhoogte prettig voelt is voor iedereen verschillend. Het zal ook sterk afhangen van de lengte van een persoon in kwestie. Ook al is de plafondhoogte voor de woonkamer en keuken in een nieuwbouwwoning wettelijk vastgelegd, het plafond in de slaapkamer en badkamer mag best wat lager zijn, zo tot 20 cm lager. Dit zijn dan ook uitermate geschikte ruimtes voor een verlaagd plafond.

Het plafond in de garage of berging mag zelfs nog iets lager zijn. Wellicht is dit, afhankelijk van de huidige hoogte, een goede plek om bijvoorbeeld extra opbergruimte te creëren. Bij een zolderplafond is een verlaagd plafond natuurlijk ook mogelijk en zolang de hoogte van de woonkamer of keuken hoger ligt dan 2,6 meter, kan daar ook prima worden gekozen voor een verlaagd plafond.

Plafondhoogte woonkamer

De minimale plafondhoogte van nieuwbouwhuizen is vastgesteld op 2,6 m. Met een plafond van deze hoogte is het wellicht lastig om een knusse en warme sfeer te creëren. Als u hiervoor wilt gaan, is het verlagen van het plafond de juiste oplossing.

Verlaging van plafond in de woonkamer

In deze woonkamer is de verlaging van het plafond duidelijk te zien. Het fijne aan de Plameco plafonds is dat u helemaal zelf het lichtplan kunt bepalen. U bent dus niet afhankelijk van het huidige positie van de lampen. Ook kunt u ervoor kiezen om de gordijnrails weg te werken. Het grootste voordeel is misschien wel dat de Plameco monteurs uw plafond binnen één dag kunnen installeren. Daarbij komt dat zware meubels niet van hun plek gehaald hoeven worden. Eindstand: geen dagenlange rommel voor de kamer die het meest gebruik wordt!

Een extra mogelijkheid is om met een Plameco plafond de akoestiek in de kamer te verbeteren. Zeker bij het ontvangen van visite of bij het geven van een feest, is het erg fijn om de geluiden in de grootste kamer van het huis te neutraliseren.

Plafondhoogte slaapkamer

De eigenaar van deze slaapkamer, met een plafondhoogte van 2,6 m, heeft ook voor een verlaging gekozen. De lampen in het plafond werden verlegd, om subtiel licht in de kamer te creëren. Daarnaast is er voor gekozen om de gordijnrails weg te werken, wat een luxueus gevoel geeft.

Plafondhoogte slaapkamer

Een extra voordeel van een verlaagd plafond in de slaapkamer is dat u in de ontstane ruimte achter het plafond luidsprekers kunt plaatsen. Het kijken van een film of het luisteren naar muziek krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. Naast luidsprekers kunt u door de plafondverlaging ook andere apparatuur uit het zicht halen. Denk  hierbij aan ventilatie- of airconditioning systemen.

Het rijke gevoel van een hoog plafond

Huizen die meer dan tientallen jaren geleden gebouwd zijn, bevatten waarschijnlijk lagere plafonds dan de huizen die nu gebouwd worden. Het plafond eruit slopen kan vaak niet of is een erg kostbare ingreep. Beter is om voor een fotoplafond te kiezen, waardoor de kamer groter oogt.

Plafondhoogte badkamer

De eigenaar van de onderstaande badkamer heeft de buitenlucht naar binnen gehaald met een prachtig fotoplafond. De badkamer was 2,2 m ,wat redelijk laag is voor deze tijd. De wolken lijken ongrijpbaar en de zon straalt prachtig. Het lichtplan is uiteraard zo aangepast dat de plafondlamp precies achter de zonnestralen uitkomt. Volgens ons is dit een hele creatieve manier om een badkamer een stuk ruimer te laten ogen.

Plafondhoogte badkamer

Plafondhoogte hobbykamer

In de onderstaande hobbykamer heeft de eigenaar het aangedurft om de natuur naar binnen te halen met een prachtige bosfoto. Het resultaat mag er zijn in de 2,3 m hoge kamer.

plafond hobbykamer

Niet alleen is door het fotoplafond de hele sfeer in de hobbykamer veranderd, ook lijkt de kamer aanzienlijk hoger. In de avond geven de ingebouwde spotjes u het gevoel alsof u een avondwandeling maakt. Uiteraard kunt u helemaal zelf beslissen welke foto u kiest voor uw fotoplafond. Wij hebben inmiddels een grote fotoselectie, maar het is ook mogelijk om voor een persoonlijke foto te kiezen.

Plameco plafonds

Welke plafondhoogte u ook kiest, met een Plameco spanplafond ziet het er in ieder geval strak, mooi en verzorgd uit! Vraag onze gratis brochure aan op de homepage of neem contact met ons op voor meer informatie!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"