Welke plafondversiering past bij mijn plafond?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Welke plafondversiering past bij mijn plafond?

We zeggen het wel vaker bij Plameco, maar de tijd dat een plafond alleen strak en wit ‘moet’ zijn, is toch echt voorbij. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om uw plafond een spannend uiterlijk te geven of om de sfeer van uw huis te bepalen. Maar hoe weet u welke plafondversiering het beste bij uw plafond en de hele ruimte past?

Om dit te kunnen bepalen is het handig om een aantal vaste stappen te doorlopen. In deze blog beschrijven we deze verschillende stappen. Ook wijden we uit over de verschillende mogelijkheden voor plafondversiering. We hopen u met deze blog te inspireren! Vragen over plafondversiering of het laten plaatsen van een mooi plafond? Laat het ons weten, we helpen u graag!

Strak wit spanplafond

Stap 1: bepaal de sfeer en het karakter van uw huis

In eerste instantie is het goed om te weten welke sfeer u een ruimte wilt meegeven. Kijk daarbij niet alleen naar wat u leuk vindt, maar ook naar het karakter van uw woning. Woont u in een statig herenhuis uit 1920, dan past een klassieke uitstraling beter dan een super strak en hyper modern interieur. Andersom zult u in een hippe loft in een drukke stad, ook geen landelijke elementen in uw huis brengen die bij een woonboerderij op de Veluwe passen.

Natuurlijk is uw eigen smaak leidend. Dus wilt u een hippe loft voorzien van een landelijk interieur? Doe dat vooral. Vaak komen dit soort trendbreuken echter niet voor, omdat een goed op het karakter van het huis afgestemd plafond de algehele uitstraling van het huis alleen maar kan bevorderen. Mensen voelen zich vaak het prettigst in een huis karakter, waar de elementen goed op elkaar zijn afgestemd. Ook het plafond is daar een niet te missen onderdeel van.  

Stap 2: kies een materiaal voor uw plafond

Van welk materiaal wilt u het plafond maken? De makkelijkste manier is gips. Dit kunt u relatief eenvoudig zelf aanbrengen, past bij iedere stijl en kunt u in elke kleur verven die u wilt. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van kurk of hout voor een natuurlijk, warm effect, of aluminium voor een moderne uitstraling? Of misschien wel een kunststof doek die over uw huidige plafond wordt gespannen?

Veel mensen gaan er vanuit dat een plafond standaard wit en van gips is, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn talloze materialen te gebruiken voor de constructie van uw plafond. Bij het maken van deze keuze kunt u het beste kijken naar hoe u de rest van de ruimte in gaat richten. Zo past een houten plafond heel goed bij een landelijke look en is een doek in kleur meer geschikt voor een hippe inrichting.

Heel moeilijk hoeft u het uzelf gelukkig niet te maken. Een simpel spanplafond met een witte kleur past immers bijna overal bij. U kunt het plafond vervolgens een extra touch geven door het toevoegen van plafondversieringen die goed aansluiten bij de rest van de inrichting. Verder in deze blog gaan we hier nog dieper op in.

Stap 3: maak uw plafond compleet met plafondversiering

De laatste stap is om te kijken welke plafondversiering u wilt in uw huis. Plafondversiering kan een plafond helemaal afmaken. Steeds meer mensen ontdekken verschillende vormen van plafondversiering en zijn er erg enthousiast over, net als wij! We geven u drie tips voor plafondversiering, zodat ook u uw saaie plafond gedag kunt zeggen:

1. Sierlijsten en ornamenten

Bij sierlijsten en ornamenten denken de meeste mensen toch gelijk aan een klassieke of landelijke uitstraling. Dat kan, maar hoeft niet. Tegenwoordig zijn er ook strakke lijsten en koven die passen bij een modern interieur. Kies voor moderne kleuren en simpele patronen. Ga ook niet helemaal los met de sierlijsten, in een modern interieur staat bescheiden versiering vaak beter. Uw inrichting moet uiteindelijk wel een geheel vormen!

Wanneer u gaat voor een landelijke uitstraling zijn sierlijsten en ornamenten natuurlijk nog steeds uiterst geschikt. Ze kunnen de ruimte een elegante en zelfs chique uitstraling geven. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld de kleur goud kan een heel deftig resultaat worden gerealiseerd. Maar deze decoraties zijn natuurlijk in alle verkleuren verkrijgbaar. U kunt het dan geheel naar eigen wens afstemmen op uw eigen smaak.

2. Verlichting

Verlichting is een belangrijk onderdeel van de ruimte. Een lichtplan kan helpen om te bepalen wat voor soort licht op welke punten moet worden geplaatst. Zo kunt u bijvoorbeeld met spots bepaalde elementen extra benadrukken, zorgt een kroonluchter voor de nodige sfeer en een uplighter voor een mooie weerkaatsing van het licht op het plafond.

Bij Plameco hebben we de expertise in huis om een gedetailleerd lichtplan op te stellen voor uw woning. Bent u bovendien op zoek naar gave lichteffecten? Dankzij onze samenwerking met Swarovski kunnen we unieke verlichting- en plafond combinaties maken. Zij maken voor ons speciale verlichting met Swarovski kristallen die we vervolgens verwerken in onze plafonds.

Een lichtplan is simpel gezegd een plan met de te installeren verlichting in een ruimte. Het is een gedetailleerde plattegrond die aangeeft welke objecten er in een ruimte zijn en hoe de verlichting hier ingepast kan worden. Een goed lichtplan zorgt ervoor dat men gestructureerd te werk kan gaan bij het installeren van de verlichting.

3. Afbeelding als plafondversiering

Wilt u een écht bijzonder plafond, dan kunt u er ook voor kiezen om een afbeelding in uw plafond te verwerken. Dat kan op verschillende manieren, zoals een afbeelding afdrukken op een kunststof doek of het gebruik van een lichtbak. Zorg wel dat de afbeeldingen die u gebruikt een connectie hebben met de rest van de ruimte of de omgeving. Zo kunt u ervoor zorgen dat de verschillende elementen van uw inrichting straks goed met elkaar in harmonie is.

Zo kun je bijvoorbeeld een motief gebruiken dat ook in de meubels is verwerkt, een rustgevende lucht met wolken of een stoere skyline van de stad waar u woont. Voor welke plafondversiering u ook kiest, Plameco kan u helpen om het plafond van uw dromen te creëren. Alles is mogelijk! Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

In deze blog hebben we drie stappen besproken die u kunnen helpen bij het kiezen van mooie plafondversiering. De eerste stap was het bepalen van de sfeer en het karakter van uw huis, de tweede stap ging over het kiezen van materiaal voor het plafond en de derde stap ging over de verschillende mogelijkheden voor plafondversiering. Hopelijk hebben we u met deze blog kunnen inspireren!

4. Plafondplaten

Veel plafonds zijn geheel wit en hebben daardoor een saaie uitstraling. Met plafondversiering is het mogelijk om een plafond net dat beetje extra te geven. Maar misschien wilt u uw plafond er wel echt uit laten springen door het met verschillende kleuren te werken? Ook dit is mogelijk! Het plaatsen van plafondplaten is hiervoor de beste en makkelijkste oplossing.

Plafondplaten zijn platen, vaak gemaakt van polystyreen, die u heel eenvoudig aan uw plafond kunt bevestigen. Ze zijn in verschillende maten en kleuren te krijgen, waardoor u het plafond geheel naar eigen smaak in kunt richten. Het plaatsen van plafondplaten is een stuk simpeler dan het verven van een plafond. 

Stap 4: Stem de rest van de inrichting af

Een mooi plafond is supergaaf en kan een echte blikvanger zijn. Maar het maakt, net als alle andere elementen in een huis, deel uit van een groter geheel. Daarom is het belangrijk om na het plaatsen van een mooi plafond te kijken naar de inrichting van de rest van de ruimte. Past alles wel bij elkaar? Zijn er nog goede aanpassingen die gedaan kunnen worden? Dit zijn voorbeelden van vragen die u uzelf kunt stellen.

Om van de hele inrichting van een ruimte een geheel te maken, dienen alle afzonderlijke elementen op elkaar te worden afgestemd. U wilt natuurlijk dat het nieuwe plafond de blikvanger van de ruimte wordt, daarom is het een goed idee om te kijken naar de rest van de meubelen en inrichting. Denk hierbij aan de bank, de gordijnen, de vloer en ook de eetkamer met bijbehorende stoelen.

Vooral kleur speelt een belangrijke rol bij het afstemmen van een interieur. Wanneer u alles dezelfde kleur geeft, wordt het geheel een saaie boel. Het is daarom beter om u te richten op een bepaalde kleurencombinatie. Vaak wordt er gekozen voor twee of drie kleuren die in alle elementen van de inrichting terug te vinden zijn. Bruin en grijs gaan bijvoorbeeld goed samen en ook wit en zwart, als twee contrasterende kleuren, doen het goed.

Naast de kleur is het ook goed om te kijken naar de materialen die aanwezig zijn in een ruimte. Het is mogelijk om meerdere materialen met elkaar te combineren, maar dit geeft niet altijd het beste resultaat. Een houten eettafel en een zwarte leren bank gaan niet zo goed samen, terwijl een bank van stof in bijvoorbeeld grijs een stuk beter staat. Het is ook een kwestie van persoonlijke smaak en proberen. Wees dus niet bang om te experimenteren, misschien komt u wel tot hele verrassende resultaten!

Plafondversiering van Plameco

Plameco is expert op het gebied van plafonds. Wij kunnen u niet alleen helpen met een standaard plafond, maar ook met bijvoorbeeld de verlichting of de akoestiek van de ruimte. Wij bieden een totaaloplossing van hoge kwaliteit en zijn gespecialiseerd in het plaatsen van spanplafonds. Dit is een plafond dat onder het bestaande plafond gespannen wordt.

Ook voor mooi plafondversiering bent u bij Plameco aan het juiste adres. Zo kunnen we uw plafond voorzien van moderne verlichting, sierlijsten en ornamenten of zelfs een levensechte afbeelding. De mogelijkheden zijn eindeloos. De experts van Plameco helpen u graag bij de realisatie van het plafond van uw dromen!

Benieuwd geworden naar onze producten en werkwijze? Bekijk dan even onze website, waar alle informatie uitgebreid beschreven staat. Uiteraard kunt u ook een bezoek brengen aan een Plameco-vakbedrijf. We helpen u graag met het realiseren van een nieuw plafond! Op deze pagina kunt u een vakbedrijf bij u in de buurt vinden!

 

 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"