Woonkamer inrichten: 4 tips die u helpen!

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Woonkamer inrichten: 4 tips die u helpen!

Wat een heerlijk project: de woonkamer opnieuw inrichten! Wellicht dat u na een aantal jaren in hetzelfde huis te hebben gewoond bent uitgekeken op het interieur van uw woonkamer. Na een verhuizing heeft u natuurlijk ook de mogelijkheid om met een blanco canvas te beginnen en de nieuwe woonkamer nu eindelijk eens in te richten zoals u al heel lang wilde.

Tip 1: Begin ver van tevoren met fantaseren

Geruime tijd voordat u de meubelwinkels gaat afstruinen op zoek naar uw nieuwe inrichting, kunt u al beginnen met het verzamelen van ideeën. Blader bijvoorbeeld eens tijdschriften door en scheur plaatjes uit die u mooi vindt. Op internet zijn ook vele foto’s van woonkamers in verschillende stijlen te vinden. Bewaar mooie foto’s in een mapje op uw computer en bekijk ze af en toe eens. Verandert uw stijl gaandeweg? Welke plaatjes passen mooi bij elkaar? Laat u verrassen door mogelijkheden die u wellicht niet zelf had bedacht.

Langzaamaan zal de inrichting van uw nieuwe woonkamer vorm gaan nemen. Zo kunt u, als u dan gaat winkelen, met een duidelijk beeld voor ogen gaan rondkijken, zonder overweldigd te worden door al het aanbod. Als u een mooi meubel of een accessoire ziet, dan kunt u goed bedenken of het ook in uw nieuwe woonkamer zal passen voordat u het aanschaft. Zo zorgt u straks voor een consequente styling in plaats van een allegaartje.

 Plameco woonkamerplafond 1

Tip 2: Haal eerst de woonkamer helemaal leeg

Als u in de gelegenheid bent, haalt u dan eerst de woonkamer helemaal leeg. Zo kunt u eens goed kijken naar welke stijl de kale woonkamer nu eigenlijk heeft voordat u deze gaat inrichten. U kunt ook eventueel de grotere meubels die u toch wilt behouden laten staan. Als u nu kijkt naar de vloer, de muren, het plafond, welke ideeën krijgt u dan? In welke stijl ziet u de nieuwe woonkamer voor zich? Met een blank canvas kunt u uw fantasie de vrije loop laten.

 Plameco woonkamerplafond 2

Een nieuwe basis

Als de basis van uw woonkamer eigenlijk helemaal niet aansluit bij uw nieuwe inrichting, dan is het wellicht verstandig om eerst eens te beginnen met een goede nieuwe basis. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe vloer: mooi hardhout, gepolierd beton of vuilwerend tapijt in verband met de (klein)kinderen. De kleur van de muren zal ook van grote invloed zijn op de uitstraling van de nieuwe woonkamerinrichting. Eerder schreven we al over de kleurloze woonkamer.

Vergeet tenslotte ook vooral het plafond niet. De kleur en stijl van uw woonkamerplafond zijn van zeer grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van uw woonkamer. Een oud houten woonkamerplafond zal niet mooi aansluiten bij een modern interieur, terwijl een strak wit plafond weer niet goed samengaat met een landelijke stijl van meubels. Door te kiezen voor een nieuw spanplafond met ingebouwde spots in een kleur en stijl die past bij de inrichting van de woonkamer, maakt u het geheel af.

Tip 3: Kies uw middelpunt en uw meubels zorgvuldig uit

Iedere woonkamer heeft een middelpunt nodig. Dit is vaak de televisie, maar het kan ook de open haard, de salontafel of een bijzonder stuk zoals een jukebox zijn. Nadat u een middelpunt uit uw bestaande collectie heeft gekozen, of tijdens uw zoektocht bent tegengekomen, kunt u de rest van de woonkamer eromheen inrichten.

De televisie, boeken, spelletjes en speelgoed kunt u bijvoorbeeld opbergen in een mooi wandmeubel. Zo is de woonkamer opgeruimd en netjes, maar kunt u ook een mooie wand maken waar de focus op ligt. Met deurtjes voor de tv zal deze wellicht minder vaak aangaan.

Rond een open haard kunt u boekenkasten of –planken plaatsen, een kastje voor spelletjes, een tafeltje voor een drankje en een boek, en wat relaxfauteuils. Of maak een fantastische muziekhoek met een jukebox, een geluidssysteem en goede boxen door de hele woonkamer. Laat dan natuurlijk ook voldoende ruimte voor een dansje!

Neutrale meubels

Als u voor de basis van uw nieuwe woonkamer (vloer, wanden en plafond) heeft gekozen voor lichte kleuren, kies dan liefst voor (iets) donkerdere meubels. Als alles in uw woonkamer wit is, kan dit wat kil en afstandelijk overkomen. Een woonkamer moet natuurlijk wel gezellig en uitnodigend zijn en van een geheel witte kamer krijgen sommige mensen de rillingen.

Een muur, of alle muren, zijn natuurlijk gemakkelijk in een spectaculaire, opvallende of rustige kleur te schilderen. Laat de kleuren bij de inrichting van uw woonkamer dan ook komen uit de wanden, het plafond of accessoires. Kiest u voor tijdloze, neutrale meubels, dan gaan deze waarschijnlijk langer mee dan een modekleur of uw smaak.

Welke meubels kiest u?

 Plameco woonkamerplafond 3

Voordat u meubels gaat aanschaffen, kunt u zich ook goed bedenken welke functie uw woonkamer eigenlijk heeft. Is de woonkamer alleen voor uzelf, u en uw partner, of uw gezin? Dan is een mooie grote hoekbank erg fijn. U kunt er met z’n tweeën languit op liggen of met een heleboel mensen gezellig naast elkaar zitten. Zo heeft u altijd genoeg zitplaatsen.

Is de woonkamer bedoeld om visite te ontvangen? Dan wilt u wellicht liever kiezen voor een iets kleinere bank en een aantal losse fauteuils. Met het bezoek samen naast elkaar op de bank zitten kan soms wat ongemakkelijk zijn.

Tip 4:  Goede plafondverlichting in uw woonkamer

Als laatste kijkt u naar uw plafondverlichting in de woonkamer. Als de grote meubels zijn uitgezocht en de indeling is bepaald, dan kunt u een lichtplan opstellen. Waar wordt er gelezen, televisie gekeken, eventueel gegeten of muziek geluisterd?

Bij Plameco kunt u kiezen voor geïntegreerde verlichting in uw nieuwe spanplafond. Hiermee kunt u per zone in uw woonkamer kiezen voor bijpassende verlichting en past de stijl en de kleur van uw woonkamerplafond mooi bij de rest van de inrichting. Met een dimmer heeft u goed en helder licht als u wilt lezen of een spelletje wilt spelen en zacht, sfeervol licht als u televisie wilt kijken, bij de open haard ontspant of u staat te swingen op muziek.

 Plameco woonkamerplafond 4


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"