Woonkamer inrichten: Interieur, plafond en design tips

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Woonkamer inrichten: Interieur, plafond en design ter inspiratie

De woonkamer is een ruimte waar u waarschijnlijk veel tijd doorbrengt. Het is een veelzijdige ruimte die voor veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Doordat u hier zelf veel bent en ook visite ontvangt, is het belangrijk dat de woonkamer er gezellig uitziet. U moet zich hier immers wel op uw gemak voelen.

In deze blog geven we u tips voor het inrichten van de woonkamer om tot uw ideale woonkamer te komen.

De functie van de woonkamer

In de woonkamer speelt het dagelijkse leven zich af. Meestal is het de grootste ruimte van het huis en bevindt deze ruimte zich op de begane grond.

Het verschilt per huis, maar meestal sluiten de keuken en de woonkamer op elkaar aan. Vaak is er dan ook een eettafel in de woonkamer aanwezig waar met het hele gezin aan gegeten wordt.

Bijna elke woonkamer bevat een bankstel en een televisie. De woonkamer is de plek om in de avond even lekker te kunnen bankhangen en een serie te kunnen kijken of ontspannen een boek te kunnen lezen.

Ook is er soms een piano, bureau of gamehoek aanwezig. Jongere kinderen spelen ook vaak in de woonkamer en bovendien is dit vaak de kamer waar visite ontvangen wordt. De woonkamer kunt u dan ook zien als het visitekaartje van het huis.

Vanwege de vele activiteiten die plaatsvinden in de woonkamer is de inrichting des te belangrijker. Benieuwd hoe u de juiste indeling bepaald? Lees dan vooral verder!

De inrichting van uw woonkamer

Om tot de perfecte inrichting van uw woonkamer te komen is het belangrijk om van te voren een aantal dingen uit te zoeken. Vooral de meubels en de inrichting verdienen de nodige aandacht.

De meubels

Over het algemeen worden meubels als het bankstel, een televisiemeubel en een handige opbergkast agezien als essentieel. De ideale selectie verschilt echter enorm per persoon. Zo wil de ene persoon nog een boekenkast in de woonkamer hebben, de ander een bureau en weer een ander een eettafel.

Een goede manier om uit te vinden welke meubels u nodig hebt, is door een lijstje op te stellen met alle activiteiten die uitgevoerd zullen gaan worden in de woonkamer. Dit zal per inwoner van het huis verschillen, dus het is het beste als iedereen zijn eigen lijst samen stelt. Bespreek dit vervolgens samen gezamenlijk en maak een lijst van activiteiten die uitgevoerd zullen gaan worden in de woonkamer.

Vervolgens kunt u per activiteit bedenken welke meubels u hiervoor nodig hebt. Zo komt u tot een selectie meubels die voor u essentieel zijn in de woonkamer.

Een plattegrond maken

Nu u precies weet welke meubels u nodig heeft, kunt u de woonkamer gaan opmeten. Schrijf de afmetingen goed op en meet altijd twee keer om zeker te weten dat u de juiste afmeting heeft.

Schets een plattegrond op ruitjespapier en bekijk en meet de meubels die u net had bedacht nog eens. Past dit allemaal? Staan de meubels niet te dicht op elkaar? Probeer deze meubels te schuiven om zo tot uw ideale indeling te komen in de woonkamer.

Met deze indeling en afmetingen kunt u dan vervolgens rekening houden bij de aanschaf van de meubels.

Een goed plafond in uw woonkamer

Omdat u veel tijd doorbrengt in uw woonkamer is het belangrijk dat het plafond er goed uitziet. Er zijn meer mogelijkheden voor een plafond in uw woonkamer dan u verwacht!

Wij zetten een paar mogelijkheden op een rijtje:

Een akoestiek plafond

De woonkamer is de grootste kamer van het huis en ook nog eens voorzien van harde oppervlakken als muren, het plafond en meubelen.

Grote ruimtes met harde oppervlakken veroorzaken een echo en galm in huis. Dit kan erg storend zijn, vooral wanneer u een grote groep visite over de vloer heeft of er kinderen aan het spelen zijn.

Een akoestisch plafond bestaat uit een geluidsabsorberende laag. Deze laag wordt achter het plafond geplaatst, waardoor u het niet ziet maar het wel merkt. Een akoestisch plafond zorgt door deze geluidsabsorberende laag dat de weerkaatsing van het geluid in de ruimte sterk gereduceerd wordt. Het geluid wordt niet meer teruggekaatst maar geabsorbeerd en hierdoor gedempt.

Akoestiek is niet alleen mogelijk als plafond, maar ook voor de muren. Zo zorgt u voor rust in de woonkamer en creëert u een warme, rustige sfeer waarin u zich thuis voelt.

Speakers in uw plafond

Ingebouwde plafondspeakers in het plafond zijn ideaal. U heeft geen last van bedrading en de speakers kunnen netjes worden weggewerkt in het plafond. Hiermee is uw hele woonkamer voorzien van geluid. Maar niet alleen uw woonkamer, u kunt de boxen ook in andere kamers plaatsen en deze verbinden met elkaar. Zo kunt u in elke kamer dezelfde muziek afspelen.

Bij het kijken van een film in de woonkamer is het prachtig als je het geluid goed en duidelijk kan horen. De speakers zullen dan bijdragen aan de surround sound en een fantastisch effect creëeren. Als uw geluidssysteem ook nog andere aangesloten boxen heeft, zullen de plafondspeakers een extra dimensie zijn. Hierdoor zullen speciale effecten levensecht lijken. Uw favoriete serie of film zal nog intenser worden!

Plafondverlichting in uw woonkamer

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor plafondverlichting in uw woonkamer, maar het mooiste is om de verlichting in te laten bouwen achter het plafond. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is mogelijk om de lichtdoorlatendheid van een plafond aan te passen.

Dit is een zogenaamd translucent plafond. Met een lichtbron achter het plafond creëert u niet alleen een warme sfeer, maar zorgt u ook voor zeer aangenaam licht. En dat terwijl de verlichting niet in de weg hangt! Een lichtbron achter uw plafond geeft een erg indrukwekkend effect.

Behalve verlichting achter het plafond zijn er nog meer mogelijkheden. Zo kunt u er ook voor kiezen om spotverlichting of LED-verlichting in uw woonkamer te nemen. Bij LED-verlichting zijn er verschillende kleuren mogelijk. Ook glasfiber- en kristalverlichting zijn mogelijk om uw woonkamer te verlichten.

Bij een Plameco spanflafond kunt u verschillende groepen aanmaken en uw verlichting eenvoudig bedienen via een app. Zo heeft u eenvoudig alle controle over uw verlichting!

Een woonkamerplafond van Plameco

Bij Plameco hebben we veel opties om tot uw ideale woonkamerplafond te komen. Zo kunt u ervoor kiezen om een akoestiek plafond te laten installeren, zodat u geen last meer heeft van die vervelende echo. Dit creëert bovendien een aangename, warme, rustige sfeer.

Ook kunt u speakers in uw plafond laten installeren. Deze ziet u niet, maar ze zorgen wel voor een mooi geluidseffect in uw woonkamer. De geluidskwaliteit van ingebouwde speakers in combinatie met een Plameco spanplafond is geweldig en een echte toevoeging aan uw woonkamer.

Verlichting is erg belangrijk in de woonkamer omdat het een grote ruimte is en u hier veel komt. U kunt kiezen voor LED-verlichting of spotlampen, maar bij Plameco kunt u ook de verlichting achter het plafond laten installeren voor een mooi effect in uw woonkamer.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een Plameco spanplafond in uw woonkamer, met bijvoorbeeld ingebouwde speakers of een akoestiek plafond? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor een afspraak!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"