Zolderinrichting: tips voor inrichten en een indeling

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Zolderinrichting: tips voor inrichten en een indeling

Een logeerkamer voor de kleinkinderen met een extra badkamer, een inloopkast, een speelplek of mediakamer, een hobbyruimte of kantoor aan huis. Het kan allemaal op zolder!

De zolder is bij elke woning erg verschillend. Op de ene zolder staan, behalve de wasmachine en droger, alleen wat oude verhuisdozen stof te verzamelen en op de andere zolder zijn volwaardige kamers gebouwd.

Er zijn kleine zolders met een puntdak, waar je nauwelijks kunt staan. Er zijn prachtige, ruime zolders met zeeën van mogelijkheden. Wat voor zolder u ook heeft, met deze tips maakt u er een prachtige extra leefruimte van, in plaats van een vergeten ruimte.

Extra leefruimte creëren op zolder

Hoe u de zolder gaat inrichten en gebruiken hangt natuurlijk geheel af van de beschikbare ruimte. Van iedere zolder is echter wel iets moois te maken. De wanden, ook als die schuin zijn, en het dak, zijn namelijk gemakkelijk aan te passen.

Meer ruimte door dakkapellen

Stel dat u bijvoorbeeld een puntdak heeft, en u kunt op zolder nauwelijks staan. Met één of twee dakkapellen transformeert u de ruimte aanzienlijk. Opeens heeft u veel meer ruimte om te staan. U kunt bijvoorbeeld tegen de achterste wand een bed zetten en leuke zit- en leeshoekjes maken in de dakkapel.

Een hobbyruimte of kantoor aan huis is uiteraard ook mogelijk. Voor een dakkapel moet u overigens wel toestemming vragen van de gemeente! Soms is het ook mogelijk om dit zonder vergunning te doen, maar het is altijd verstandig het even goed na te vragen.

Licht en luchtig met extra dakramen

Is de zolder wel al ruim en kunt u er gemakkelijk staan, maar voelt het donker en muf? Dan kunt u met een aantal extra dakramen de zolder transformeren tot een prachtige lichte en luchtige ruimte. Voor dakramen is bijna nooit een vergunning nodig, tenzij u in een monument of beschermd stadsgezicht woont.

Een vaste trap naar zolder voor gemakkelijke toegang

Heeft u een uitvouwbare vlizotrap naar zolder? Door deze te laten vervangen met een vaste trap, voelt de zolderruimte al meer als een echte extra verdieping. Er zijn veel handige, ruimtebesparende opties, dus een vaste trap hoeft u niet per se in de weg te staan. Doordat u de zolderruimte gemakkelijker kunt bereiken, zult u er waarschijnlijk ook meer gebruik van maken.

Het zolder plafond isoleren

Via het dak van een woning gaat vaak een hoop warmte verloren. Mensen vergeten vaak naar de staat van hun dak te kijken. Het is echter zeer verstandig om het zolderplafond goed te isoleren, vooral als u van de zolder een extra leefruimte wilt maken. Of het hierbij gaat om het isoleren van een schuin dak of een plat dak maakt niet uit.

Een verlaagd plafond op zolder

Heeft u een erg hoog zolderplafond? Dan kan het verstandig én mooier zijn om het plafond te laten verlagen. U bespaart zo op stookkosten, maar u kunt bijvoorbeeld ook meteen mooie plafondverlichting laten integreren in uw zolderplafond.

Onder een schuin dak maakt u met een paar stevige balken en handig geplaatste planken van de nok van uw huis alsnog een handige bergruimte. Een zolder op zolder!

Heeft u deze elementen toegepast om van de zolderruimte een echte, volwaardige extra verdieping te maken? Dan kunt u beginnen met de inrichting. Het is echter wel belangrijk en verstandig om ramen of dakkapellen pas te laten plaatsen nadat u goed heeft nagedacht over de nieuwe functie en indeling van uw zolderruimte, zodat u straks niet met een onhandig geplaatst raam zit, bijvoorbeeld.

De zolderruimte indelen: wat is er allemaal mogelijk?

Allereerst: weg met oude troep en verhuisdozen. Pak alles eens uit of gooi het weg. Tijd om van die zolderruimte een prachtige leefruimte te maken. Met de juiste inbouwkasten, bijvoorbeeld, kunt u waardevolle en nuttige spullen toch gemakkelijk bewaren.

Voor de kleinkinderen kunt u een extra logeerruimte maken en suite. Natuurlijk is dit ook perfect als logeerkamer voor gasten of een ontspannen ruimte voor uzelf! Op zolder is het vaak lekker rustig en kunt u vanaf deze verdieping schitterende uitzichten creëren, zodat u heerlijk rustig met een boek of tijdschrift met een kopje koffie de dag kunt beginnen.

Waarom maakt u van de zolder geen hobbyruimte? Een prachtige grote bank, een projector en doek om oude films te kijken, muziek te draaien, een potje biljart te spelen, of die inloopkast die u altijd al heeft willen hebben. Met deze extra ruimte is het allemaal mogelijk.

Verwarming, isolatie en kabels kunt u allemaal prachtig laten wegwerken. Met op maat gemaakte kasten, die u helemaal tot in de hoeken en de nok kunt laten doorlopen, creëert u een hoop extra bergruimte. Gebruik op zolder vooral lichte kleuren en speel met gekleurde vlakken om uw zolderruimte licht en groot te laten lijken.

Meet heel goed de toegang tot de zolder voordat u meubels gaat kopen! Het zou toch zonde zijn als uw nieuwe bank niet door het trapgat past.

Een goede investering voor de waarde van uw huis

De verbouwing van de zolderruimte draagt niet alleen bij aan de verkoopwaarde van uw woning, maar zal ook bijdragen aan uw woonplezier. Opeens ziet u allemaal mogelijkheden waar u eerst wellicht nog nooit aan gedacht had.

Gaat u op zolder alleen het plafond, de ramen of dakkapellen en de inrichting aanpakken? Dan kunt u dat wellicht prima zelf regelen. Bij Plameco helpen wij u graag met het bekijken van de mogelijkheden voor uw zolderplafond en er zijn allerlei bedrijven beschikbaar voor dakramen en dakkapellen.

Een Plameco spanplafond op zolder?

Of het nu gaat om plafondisolatie of een verlaagd plafond met ingebouwde verlichting, u kunt bij ons terecht. Wist u dat een Plameco spanplafond zelfs uitermate geschikt is voor een extra badkamer of zelfs een sauna op zolder? Bent u al aan het wegdromen? Wij helpen u graag om het werkelijkheid te laten worden.Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op en wij komen graag gratis bij u langs!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"